Hlavní obsah

Bydlení na vrcholu komínu je lákavé i nebezpečné

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský umělec Tatzu Nishi je autorem neobvyklého bydlení na komíně, na něm nechal vystavět působivý dům s točitým schodištěm a lampou, která vyvolává dojem, že dům stojí v běžné ulici. Je ale umístěn na vrcholu vysokého komínu, který z dálky připomíná maják. Seznamte se s tímto nevšedním, ale působivým bydlením.

Foto: Profimedia.cz

Umělec Tatzu Nishi a jeho vila na komíně.

Článek

Tatzu Nishi se zaměřuje na práci s objekty, které nás obklopují ve městě. Rád netradičně ztvárňuje veřejné osvětlení, autobusové zastávky nebo hodiny na nárožích. Vždy je ale ukazuje trochu jinak než jsme na ně zvyklí, v poetickém a zábavném světle.

Jeho posledním výstřelkem je pak dům vystavěný na komínové věži na severu Francie poblíž řeky Loiry, který má sloužit jako klasická obytná budova. Pro děti rozhodně bezpečný není, ale spoustu dospělých rozhodně uchvátí. 

U domu je krásný výhled na město a bydlení v něm připomíná romantické bydlení na majáku.

Foto: Profimedia.cz

Komínová vila je lákavým místem k bydlení.

Netradiční pohled na bydlení ve městě

Tatzu Nishi je téměř padesátiletý umělec, který emigroval do Německa, má za sebou celou řadu uměleckých počinů, kterými mění podobu rušných měst.

Zaujal třeba jezdeckou sochou na budově firmy Hermés v Tokiu, která měla upozorňovat na fakt, že ženy nakupující v takovýchto buticích často sní o princi na bílém koni. Stavbu od slavného architekta Renzo Piana tak ozvláštnil, a navíc nastavil zrcadlo ženám, které jsou závislé na nakupování.

Tatzu Nishiho ale baví i malovat falešné hodiny na zdi domů nebo navrhovat nevšední lustry.

Nevšední interiérové kousky i stavby tohoto umělce baví a chce se jim věnovat i v budoucnu. Často jde o pouhé výstřelky, dům na komíně k nim ale nepatří. Bydlet v takovéto vile je stejně okouzlující jako bydlet v chaloupce na muří nožce. I tento sen se již ale stal realitou, o garsonce na muří nožce se dočtete zde

Anketa

Líbilo by se vám bydlet na komíně?
Ano, je to můj dětský sen.
5,2 %
Ano, kdyby mi dům prostorově vyhovoval.
37,3 %
Ne, odrazují mě schody k domu.
8 %
Ne, není to stavba pro běžný život.
49,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3151 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám