Hlavní obsah

Švýcarský stavitel pomáhá obětem tragédií stavět mosty, považují ho za svatého

Novinky, Kristýna Křížová

Toni Rüttimann přezdívaný Toni El Suizo je stavitelem mostů se švýcarským státním občanstvím a je považován za svatého moderní doby. Proč? Vlastní pouze dva malé kufříky, jeden s osobními věcmi a druhý pro stavbu visutých mostů. Pomáhá obětem po hurikánech, zemětřesení a válkách postavit vlastní most, který je pro ně životně důležitý.

Článek

Toni El Suizo je čerstvým čtyřicátníkem, který za svůj život už pomohl mnoha lidem. Obyvatelé Latinské Ameriky tohoto nevšedního stavitele oslovují Toni El Suizo (Švýcar). Toni pomáhá obětem nešťastných událostí postavit jejich vlastní most, který spojí břehy řek a umožní jim dostat se k blízkým nebo k pomoci.

Postavil stovky visutých mostů

Nemá domov a o materiální věci také nemá zájem, pocit štěstí mu přináší pomoc bližním. Do dnešního dne postavil Toni Rüttimann v Jižní Americe a v Jihovýchodní Asii více než 440 visutých mostů, které vyjdou relativně levněji než jiné typy mostů.

Pomáhá už od svých devatenácti

V devatenácti se Toni El Suizo poprvé vydal pomáhat lidem, na tento nápad přišel po shlédnutí ničivého zemětřesení v Ekvádoru, dokončil střední školu a k nevoli rodičů se vydal na cestu.

FOTO: archiv Toniho El Suizo

Rozhodl se vydat na pomoc obětem. V postižené oblasti pak zjistil, že se lidé potřebují dostat přes řeku. Nabyté zkušenosti pak tento stavitel využívá i jinde, přesouvá se z Ekvádoru, Kolumbie, Hondurasu, Mexika až do Kambodži, Laosu, Vietnamu a nyní také do Barmy.

Ve Švýcarsku vyrůstáte devatenáct let a nevíte, jaké je to neštěstí nemít most. To je stejné jako v Praze.
Toni El Suizo

Mosty, které Toni s pomocí místních staví vydrží již dvacet, třicet let. Dřevo dnes nahrazují kvalitní ocelové pláty.

Materiál získává díky solidaritě

Během cesty dává dohromady týmy, kterým dodává materiál z neuvěřitelného řetězce solidarity, který okolo něj vznikl. Lidé přinášejí kameny nebo řežou dřevo, pomáhají, jak se dá. Vyřazená lana od Swiss cableways, trubky od železárenských společností a národních petrolejových společností, transport a další materiál je mu nabízen bez jakýchkoli poplatků. Lidé na místě staví dle jeho instrukcí a dají na jeho rady.

FOTO: archiv Toniho El Suizo

Poté, co byl Toni dva roky pohybově paralyzovaný, naučil se pracovat s Excelem a internetem, díky těmto moderním technologiím dovede dnes řídit výstavbu mostů i na dálku. Místní mu zašlou informace o topografii a Toni dovede během několika minut most navrhnout a místním zaslat požadavky na materiál.

Toniho příběh má dobrý konec, mnozí ochodníci mu v současné době zdarma poskytují prostředky, a tak se tento zdánlivě naivní sen mladého chlapce stal dobrým příkladem pro tisíce lidí po celém světě. Svatí ještě nevymřeli.

Anketa

Byl/a byste ochotný/á se všeho vzdát a odjet pomáhat stavět potřebným?
Ano, chystám se k tomu.
15 %
Ano, ale pomohl/a bych jen svým blízkým.
6,7 %
Ne, záleží mi na materiálním zajištění.
11,5 %
Ne, na to bohužel nejsem dost silná osobnost.
66,8 %
Celkem hlasovalo 494 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám