Hlavní obsah

Nejlepší evropskou stavbou je letos Studijní pavilon v Braunschweigu. Porota ocenila snadnou demontovatelnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise společně s předsedou poroty Frédericem Druotem vyhlásila vítěze Ceny Evropské unie za současnou architekturu 2024 (Mies van der Rohe Award). Tuzemská městská galerie umění Plato Ostrava, která se dostala mezi pětici finalistů, nezvítězila. Cenu získal Studijní pavilon v Braunschweigu od architektů Gustava Düsinga a Maxe Hackeho.

Foto: Archiv ocenění Mies van der Rohe Award, Iwan Baan

Vítěznou stavbou je Studijní pavilon v Braunschweigu. Porota ocenila jeho vysokou flexibilitu a snadnou demontovatelnost.

Článek

V letošním ročníku Mies van der Rohe Award byla oceněna nejlepší díla postavená v Evropě a dokončená mezi dubnem 2021 a květnem 2023. O prestižní ocenění letos usilovalo 362 významných děl z 38 evropských zemí, která do soutěže nominovali odborníci.

Postup české stavby mezi finalisty byl pro českou architekturu i město Ostrava historickým úspěchem. Vítězem se ale stal Studijní pavilon v kampusu Technické univerzity v německém Braunschweigu. Porota ocenila udržitelnost stavby, ale i její přispění ke kultivaci okolního prostředí. Autory stavby jsou berlínští architekti Gustav Düsing a Max Hacke.

Cenu získali za návrh vysoce flexibilního vzdělávacího prostředí, které podporuje sociální výměnu a mezioborové vytváření znalostí mezi studenty i učiteli.

Dvoupatrová budova poskytuje pracovní prostory pro všechny fakulty. Pavilon o celkové ploše 1500 metrů čtverečních se nachází v centrálním kampusu přímo na řece a tvoří nový orientační bod. Budova je zabalena do stíněné skleněné fasády, která umožňuje výhled na přírodní krajinu a náměstí kampusu.

Městská galerie současného umění Plato Ostrava od KWK Promes je mezi pěti finalisty v klání o nejlepší evropskou stavbu

Tipy a trendy

Budovu lze rozebrat a postavit jinde, i v jiné podobě

Celou stavbu je možné demontovat a postavit jinde na světě. Stejně tak je možné měnit uspořádání místností podle potřeb. Podle poroty jde o novodobě řešený univerzitní kampus, který obstojí v době, kdy se přednášky a prezentace odehrávají v digitálním prostoru a AI zpochybňuje klasické učební modely.

Štíhlá hybridní konstrukce ocel-dřevo je plně demontovatelná. Primární nosná konstrukce, skládající se z nosníků a sloupů, je modulová. Dřevěné žebrové palubky vložené do trámových rámů nejsou mechanicky spojeny a fasáda není lepena, takže je demontovatelná.

Cenu pro začínající architekty získala stavba knihovny v Barceloně

V rámci Mies van der Rohe Award je vyhlašována i cena pro nejlepší začínající architektonické studio (Emerging Architecture Prize pro rok 2024). Tou se pyšní Knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně od ateliéru Suma Arquitectura, kterou založili Elena Orte a Guillermo Sevillano v Madridu.

Porotu okouzlil interiér a exteriér stavby, který přispívá ke stmelování místní komunity.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Jesús Granada

Knihovnu Gabriela Garcíi Márqueze ve Španělsku navrhlo studio Suma Arquitectura.

Samotné předání ceny se uskuteční v květnu v pavilonu Miese van der Rohe v Barceloně. Vítěz získá i finanční ohodnocení a sochu od umělce Xaviera Corberóa inspirovanou barcelonským pavilonem.

První cena přinese svému majiteli v přepočtu 1,5 milionu korun. Zvláštní ocenění architektovi nejlepší stavby vydělá přibližně půl milionu korun.

Driehausovu cenu za klasickou architekturu získal Peter Pennoyer. Navrhuje stavby, jejichž krása přetrvá

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám