Hlavní obsah

Driehausovu cenu za klasickou architekturu získal Peter Pennoyer. Navrhuje stavby, jejichž krása přetrvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Driehausova cena pro architekty, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice, letos patří Peterovi Pennoyerovi, sedmašedesátiletému americkému architektovi, který navrhuje stavby inspirované krásami tradiční architektury. Informovala o tom fakulta architektury v americkém Notre Dame.

Foto: Archiv Peter Pennoyer Architects, Eric Piasecki, Jay Ackerman

Venkovský dům Katie Ridderové a letošní laureát Peter Pennoyer

Článek

Prestižní Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture) je nejvýznamnějším světovým oceněním svého druhu. Je určena pro současné tradicionalistické architekty, kteří pokračují v klasické tvorbě.

Získává ji žijící architekt, jehož dílo má pozitivní kulturní, environmentální a také umělecký vliv na podobu měst a je v souladu s nejvyššími ideály klasické architektury. Porota ocenila, že Pennoyerova tvorba je často funkční i krásná zároveň. Architektovi se daří vytvářet moderní prostředí, které nerezignuje na kontinuitu s minulostí.

Foto: Archiv ateliéru ateliér Peter Pennoyer Architects, Nicholas Knight, Empire State Development

Pohled na hodiny Moynihan na stanici Moynihan v New Yorku, které navrhl ateliér Peter Pennoyer Architects.

Už více než tři desetiletí prosazuje Peter Pennoyer se svým týmem zlatý standard klasicky inspirované rezidenční architektury a využívá historicky funkčních principů k dosažení působivé harmonie, proporcí a krásy současného bydlení. Porota ocenila i jeho přispění v oblastech památkové péče, urbanismu a historiografie.

Jeho architektonická práce odráží hluboké porozumění dějinám, které rezonuje ve všech jeho knihách a budovách. Jeho projekty jsou navrženy s mimořádnou kompoziční péčí a jsou konstruovány s nejvyšší mírou řemeslné zručnosti do posledního detailu.

Vlastní studio a plejáda úspěšných realizací

S více než dvěma sty postavenými projekty je Peter Pennoyer uznávaným autorem. Aktuálně mu vyšla monografie s názvem Peter Pennoyer Architects Město/venkov od památkářky a historičky Annie Walkerové. Každá z Pennoyerových budov – ať už ve městě, nebo na venkově – zdařile zohledňuje charakter místa.

Architektonické studio Peter Pennoyer Architects, založené v roce 1990, je oceňovaná architektonická a designová firma se sídlem na Manhattanu a s kanceláří v Miami. Firma je uznávaná jako lídr v oblasti nové výstavby, renovací a památkové péče pro rezidenční, komerční a institucionální zakázky po celých Spojených státech i v zahraničí.

Foto: Archiv ateliéru Peter Pennoyer Architects, Peter Aaron

Vchod do rezidenční budovy the Benson na Madison Ave v New Yorku je řešen velmi nadčasově.

Architekt se věnuje navrhování celé řady různých objektů od městských domů, bytů a bytových domů až po venkovská útočiště, ostrovní sídla a pobřežní domy.

V jeho tvorbě nalezneme modernější návrhy i domy s obnovenou italskou fasádou, stavby ve stylu Arts and Crafts i interiéry inspirované viktoriánskou érou. Mezi jeho známé projekty patří třeba renovace The Metropolian Opera Club, The Factory v New Yorku, The Hotchkiss School v Connecticutu či Oakley Farm ve Virginii.

Foto: Archiv ateliéru Peter Pennoyer Architects, Peter Aaron

The Benson je působivou výškovou budovou v klasičtějším stylu.

Cenu předává fakulta architektury v americkém Notre Dame a její hlavní sponzor - Richard H. Driehaus. Ocenění je spojeno s odměnou v přepočtu 4,7 milionu korun. Driehausova cena je udělována od roku 2003. Je protiváhou k Pritzkerově ceně, která je předávána naopak moderně zaměřeným architektům.

Pritzkerovu cenu má Japonec Yamamoto. Porota ocenila jeho schopnost propojovat soukromé a veřejné prostory

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Driehausova cena

Související články

Výběr článků

Načítám