Hlavní obsah

Nastal čas pečení, zapojte do něj celou rodinu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na Vánoce může probíhat v klidu a beze spěchu. Důležité je sdílení s rodinou, ne nablýskané lustry! Cukroví ale milujeme všichni a k Vánocům patří. Zapojme do pečení i děti. Sladké kousky potěší, i když nebudou mít dokonalý tvar.

Foto: Mora

Snadná příprava pokrmů je díky moderním spotřebičům vítaným efektem pro všechny hospodyňky. Sváteční večeře může začít.

Článek

Trouba má zkrátka před svátky honičku. Po cukroví přijde na řadu pečení masa, příprava slavnostní štědrovečerní večeře, Silvestr, novoroční oběd. A je důležité, aby na ni byl spoleh, měla skvělý výkon, chytré funkce a šlo v ní připravovat jídlo na mnoho způsobů.

Vsaďte na parní troubu, nezklame vás

Vaření v páře je zdravější, chutnější, a tak není divu, že se parní trouby dostávají do popředí. Lze v nich upéct maso, grilovat zeleninu, upéct cukroví, chleba, nechat nakynout těsto a sterilizovat i nádobí.

Foto: Electrolux

Multifunkční parní trouba EOB9956XAX. Snímač vlhkosti nastaví správné množství páry a chuť pokrmu je dokonalá. Má i funkci vakuové vaření, jídlo lze připravit v utěsněných sáčcích při nízké teplotě. Cena 42 341 Kč.

Pára připraví pokrmy šetrněji, uchová vůni, chuť, přirozenou šťavnatost, vitamíny, minerály i antioxidanty. Trouba umí také potraviny rovnoměrně rozmrazit a následně ohřát hotová jídla, v páře se snadno připraví i zelenina, rýže, brambory, ryby. O Vánocích v ní upečeme cukroví a nabízí i službu sterilizace kojeneckého nádobí nebo sklenic na domácí marmeládu.

Kromě přístrojů s funkcí 100% páry existují i modely s tzv. přídavnou párou. Tu je možné kombinovat s vybranými druhy ohřevu, např. horkým vzduchem nebo grilem. Kromě vaření lze přídavnou páru využít i pro pečení: ideální je pro listové těsto, maso a drůbež.

Trouba není „trouba"

Moderní trouby jsou chytré až přímo mazané. Nabízejí spoustu nadstandardních dovedností, mnoho druhů ohřevu, elektronickou regulaci teploty v širokém rozmezí.

Cenný čas ušetří třeba funkce coolStar pro hluboce zmrazené potraviny, možnost rychlého předehřívání nebo automatické programy cookControl 30, díky nimž i méně zkušení kuchaři zvládnou dokonale připravit řadu oblíbených pokrmů.

Pomocníkem jsou i teplotní sondy, jež ohlídají vnitřní teplotu potravin, ať jde o krůtu, hovězí svíčkovou nebo steaky.

Foto: Siemens

Kombinovaná trouba s mikrovlnami a přídavnou párou nabízí 15 druhů ohřevu včetně grilu, sušení. Páru lze využít také ke kynutí těsta, pečení pečiva, houskových knedlíků.

Hospodyňky si chválí i funkci baking senzor, která pohlídá, kdy se bábovka či koláč dopeče, a není třeba do ní píchat špejlí. Muži zase ocení technologii Home Connect, s níž lze troubu kontrolovat a ovládat pomocí aplikace v mobilu nebo na tabletu. Aplikace obsahuje také hodně receptů, videonávodů, praktických rad, takže se, pánové, pusťte bez obav do kulinaření a se zástěrou u pasu překvapte rodinu!

Upeče a vyčistí se

Po velkém vaření, pečení, oslavách a Vánocích dostane trouba zabrat. Drhnout ji ručně ale opravdu nemusíme. Tedy, když máme typ s funkcí automatického čištění activeClean. Stačí stisknout tlačítko a trouba se sama vyčistí.

Foto: Aeg

Multifunkční trouba AEG BSK792320M StemPro má tři režimy vaření a pečení. První využívá horký vzduch, druhý páru a třetí jejich kombinaci. Součástí je teplotní sonda, která v průběhu přípravy měří teplotu středu pokrmu. Cena 42 341 Kč.

Při tomto čištění (pyrolýza) se trouba rozpálí na teplotu okolo 485 °C a veškerá mastnota a nečistoty se spálí na popel. Vnitřek trouby pak jen vytřeme vlhkým hadříkem. U některých modelů je speciální vrstva activeClean i na roštech a teleskopických výsuvech.

Když doma voní vanilka

Vánoční cukroví milují děti i dospělí. Jsou hospodyňky, které zvládnou i dvacet druhů. Málokde ale chybí vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosky či linecké.

Foto: Brabantia

Červená sada na pečení cukroví je ve stylu 3 v 1. Obsahuje nerezovou mísu s objemem 1,6 litru, která má protiskluzné dno, tři červená vykrajovátka a červenou váhu se skleněným povrchem. Umožňuje vážení až do 5 kg. Cena 990 Kč.

Necelé čtyři týdny do Vánoc se zdá, že je čas. Ale některé cukroví připravujeme už na začátku prosince. Jde o druhy, které se musí dát do chladu, aby do Štědrého dne změkly (vanilkové rohlíčky, pracny).

Foto: Tchibo

Formy z měkkého silikonu odolávají teplotám do 230, lze je mýt v myčce. Součástí balení je stěrka na těsto a recepty. Cena za sadu 249 Kč.

S předstihem děláme i perníčky s vůní skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Tvar perníčku je díky vykrajovátkům rozmanitý: sluší mu srdíčka, zvonky, kapři, stromky, hvězdičky. A samozřejmě nezapomeneme na zdobení! Pracujeme se zdobicím sáčkem s tenkou cukrářskou špičkou nebo zakoupíme jednorázové sáčky na zdobení.

Foto: Labeta

Upečte si voňavé perníčky z připravené směsi, třeba speciální bezlepkové. Vše je rychlé, chutné. Perníčky nechte několik dní odležet v krabici na chladném místě.

Dva týdny před Vánocemi pečeme linecké. Těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihl rozpustit a vsáknout do mouky (cukroví by po upečení bylo moc tvrdé). K další práci přizvěte děti. S vykrajovátky se hezky zabaví a budou mít zážitky, na které ani v dospělosti nezapomenou.

Těsně před svátky se pusťte do nepečeného cukroví, jako jsou marokánky či pusinky, vosí hnízda. Vyzkoušejte i rumové kuličky. A jestli chcete zdravější variantu, vsaďte na raw cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto.

Foto: Fler

Ručně vyřezávané formy ze dřeva jsou šikovné na dekorativní perník. Před použitím se forma vymaže olejem, vysype moukou. Do těsta dáme i med, perníkové koření. Zabalíme a dáme do chladu.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám