Hlavní obsah

Na zalesněném pozemku u rybníka vyrostl elegantní rodinný dům

Rodinný dům s domkem pro hosty postavený na břehu rybníka v americkém Newbergu, ve státě Oregon, byl navržen tak, aby umožnil majitelům užívat si naplno lásky k přírodě a všemu živému. Architekt pro něj vybral místo se zarostlým a nevyužívaným rybníkem na farmě majitelů, u něhož se nepočítá s kultivací.

Foto: Jeremy Bitterman

Rodinný dům stojí na břehu rybníka.

Článek

Dům postavený na ploše necelých 134 m2 s menším domkem pro hosty vyrostl na zalesněném místě, kterých je na pozemcích farmy několik.

Foto: Carey Critchlow

K domu se přichází lesem.

Tvůrci propojili dům s rybníkem v jeden organický celek a majitelé se tak o své bydlení dělí s volně žijícími zvířaty, která k vodě přicházejí pravidelně i nepravidelně v průběhu celého dne.

Kromě spousty dalších tvorů majitelé běžně vídají netopýry, raky, pstruhy duhové a také samečka volavky velké, kterého pojmenovali Herman.

Foto: Jeremy Bitterman
Foto: Jeremy Bitterman

Návštěvníci mohou zaparkovat padesát metrů od domu a pak projít pěšky lesem k můstku propojujícímu pevnou půdu s domem na severním břehu rybníka, přes který dojdou k hlavnímu vchodu.

Pohled na vodu se jim naskytne, jakmile otevřou dveře – celá jižní stěna je prosklená, na terasu nad rybníkem se dá vyjít ze všech obytných částí domu.

Foto: Jeremy Bitterman
Foto: Jeremy Bitterman

Půdorys domu je jednoduchý. Ocelová konstrukce nese dřevěnou střechu, v hlavním prostoru je umístěna ložnice, obývací pokoj a kuchyň.

Domek pro hosty je s domem spojen chodníkem.

Foto: Carey Critchlow

Odvádění dešťové vody

U tohoto projektu ocenila porota především elegantní design a zohlednění zjevné radosti ze života v propojení s přírodou bez nutnosti obklopovat se grandiózní a dramatickou krajinou, stejně tak jako jednoduchost a maximální využití dřeva a dalších materiálů z místních zdrojů.

Foto: Jeremy Bitterman

Dřevěnou střechu nese ocelová konstrukce.

Dům byl oceněn porotou v soutěži AIA Housing Awards 2016 vyhlašované Americkým institutem architektů, v níž se vybírají nejlepší rezidenční projekty realizované v uplynulém roce.

Autoři
James Cutler a Bruce Anderson - Cutler Anderson Architects

Veronika Mannová, více na www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám