Hlavní obsah

Na místě staré chaty vznikl rodinný dům, který převzal její tvar. Roli hrál citový vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel pozemku s chatou na okraji Říčan u Prahy si přál postavit rodinný dům. Bylo zřejmé, že starou chatu, na kterou odmala jezdil, a k níž měl tedy velký citový vztah, bude třeba strhnout. Přesto však nezmizela úplně beze stopy. Její charakter se promítl do podoby nové stavby, která jej dokázala chytře využít.

Foto: Radek Úlehla a časopis Bydlení mezi panely

Dům má jednoduchý tvar vycházející z charakteru původní chaty, která na pozemku stála.

Článek

Nový územní plán Říčan u Prahy počítá s výstavbou rodinných domů v lokalitě, kde dosud stály nebo stojí chaty. Jednou z těch, které už nahradila novostavba, byla i chata, na niž odmala jezdil klient architekta Martina Hajného.

„Vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově jsme se s klientem shodli na tom, že při návrhu nové stavby bude vhodné zohlednit výraz a tvar staré chaty,“ říká architekt.

Podlouhlá parcela o výměře 820 m2 je z jedné strany ohraničena protihlukovou stěnou táhnoucí se podél železničního koridoru. Z východní strany přiléhá příjezdová komunikace, zbylé strany sousedí s pozemky, na nichž stojí typické rekreační chaty.

Smíchovská NEchata pro majitele milující pořádné výšlapy

Tipy a trendy

Při zachování odstupových vzdáleností od železnice i sousedů bylo potřeba navrhnout kompaktní rodinný dům o třech bytových jednotkách a celkové čisté podlahové ploše kolem 180 m2.

Dispoziční řešení

V dispozici domu je vyčleněna severní část coby obslužná, a jižní jako pobytová. Do přízemí jsou umístěny dvě garsoniéry se samostatnými vchody a také vstupní a technická část hlavního bytu i větší obývací pokoj s kuchyní. V podkroví jsou ložnice, pracovna a koupelna hlavního bytu.

Architekt kladl důraz na co nejjednodušší hmotové řešení stavby. Štíty pohledově vystupují coby jasně definované trojúhelníky a jsou zvýrazněny světlými dřevěnými stínicími prvky. Tvar sedlové střechy a její přesahy vycházejí z typického vzhledu původních chat, zároveň poskytují stínění jižní fasády a chrání terasu před deštěm.

U hlavní ložnice za stínicími lamelami vznikl vykonzolovaný balkon, fungující jako „venkovní pokoj“.

Využití přírodních materiálů

Podobně jako je tomu u zmiňovaných chat, také pro nový dům volil architekt nenápadné a zejména přírodní materiály. V exteriéru je to opálené dřevo, v interiéru pohledové CLT panely, nábytek koresponduje s tmavou fasádou.

Dům je postaven v nízkoenergetickém standardu s elektrickým podlahovým vytápěním a vzduchotechnikou s rekuperací.

Informace o stavbě:

Architektonické studio: Atelier Hajný

Spoluautor: Alex Yeloyeva

Stavba, projekce: 3AE

Zastavěná plocha: 116 m²

Hrubá podlahová plocha: 216 m²

Užitná plocha: 180 m²

Plocha pozemku: 820 m²

Použité materiály:

Nosná konstrukce - CLT panely

Fasáda - opalované dřevo

Podlahy, stěny v koupelnách - cementová stěrka

Světlý nábytek, interiérové dveře - dubová dýha

Tmavý nábytek - březová dýha

Dodavatelé:

Nosná konstrukce: Novatop; střešní krytina: Tegalit, Bramac; fasáda: Albakmen; světlovody: Velux; nábytek na míru: Devoto.

Anketa

Někteří lidé svůj původně rekreační objekt postupně nebo jednorázově přeměnili na trvalé bydliště. Patříte také k nim?
Ano, také
21,4 %
Zatím ne, ale plánujeme to
11,5 %
Ne, nepatříme
67,1 %
Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Moderní lesní chata je místem pro rodinnou rekreaci na okraji Prahy

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Chata Bukačka je ve skandinávském stylu

Moderní chata se nachází v obci Čenkovice v Orlických horách na úpatí Bukové hory, přímo v lyžařském areálu mezi dvěma sjezdovkami. Usazena je na svažitém...

Výběr článků

Načítám