Hlavní obsah

Chata Kostka zaujme praktickým řešením i jednoduchými tvary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé chaty na Vysočině si pro její architektonický návrh vybrali architekty, jejichž návrh typových chatek pro jiný projekt se jim líbil. Získali prakticky řešený objekt jednoduchých tvarů, které tak daly domu jeho jméno - chata Kostka.

Foto: Peter Fabo

Díky hranatému tvaru dostala chata označení Kostka.

Článek

Když se majitelé pozemku, na němž v minulosti již jeden rekreační objekt stál, rozhodovali, koho oslovit s žádostí o návrh nové chaty, vybrali si architekty, jejichž nedávno navržené a postavené chaty znali a které se jim líbily. Obrátili se proto na totéž studio i zhotovitele a přáli si, aby byl stejný koncept použit na půdorysu původní chaty, po níž na parcele zbyla kamenná základna.

„Racionální tvar dvoupodlažní kostky je ideální pro rodinnou rekreaci s krásným výhledem do vzrostlé zahrady,“ popisují architekti základní rysy projektu a pokračují: „Při zpracování menších domů není důležité, kolik m2 prostoru se řeší, ale jak je prostor definován a využit.“

Pro chatu jsou charakteristické kontrasty a dialogy. Jednak mezi zahradou a domem, ale také mezi exteriérem a interiérem. Chata z některých úhlů působí v zahradě jako výrazná skulptura, z jiných však naopak - i díky černé fasádě - maximálně splývá s přírodu. Navíc, laťování z opáleného dřeva způsobuje, že se vzhled povrchu domu mění pod úhlem dopadajícího světla a jeho členitost může evokovat kůru okolních stromů.

Na chatě u přehrady se člověk cítí jako na lodi

Tipy a trendy

Interiér rozdělený do dvou podlaží

Do chaty se vstupuje skrze posuvné dveře z terasy. Přízemí architekti koncipovali jako společný prostor pro vaření, stolování i odpočinek. Najdeme zde také WC se sprchovým koutem a technickým zázemím pod schody na patro. Na výraznou kuchyňskou linku navazují kamna, která slouží nejen k vaření, ale mohou i za chladnějších dní prostor zaplnit uklidňujícím praskáním ohně.

Dominantním prvkem přízemí jsou velká prosklená okna, po jejichž odsunutí dochází k propojení interiéru s terasou. Ta se v létě stává součástí obytného prostoru a maximálně propojuje dům s přírodou.

Patro pak slouží především ke spánku a k uložení osobních předmětů. Skrze pásové okno umožňuje výhled do krajiny.

Technické informace:

Obytná plocha: 60 m2

Terasa: 20 m2

Kamenná základová deska: 7 × 5 m

Návrh: 0,5 Studio

Projekt a realizace: Chytrý dům

V celém interiéru jsou použity smrkové palubky, ty vytváří atmosféru, která k chataření patří. Architekti přitom velmi dbali na každý detail provedení chaty. Z dřevěného interiéru vystupují černé technické prvky zpracované zámečnicky. Hra s rastrem a členěním na stropě v přízemí příjemně formuje prostor.

Architekti na návrhu a realizaci chaty zvané Kostka úzce spolupracovali s realizační firmou, která zpracovávala i konstrukční projekt. „Tento postup při návrhu dřevostaveb uplatňujeme dlouhodobě. Díky odladění projektu již ve fázi studie se daří dotáhnout návrh do konce. A to včetně detailů v interiéru, které ve výsledku definují kvalitu stavby a příjemné využívání domu,“ uzavírají architekti.

Anketa

Líbí se vám na rekreačních domech fasády z opalovaného dřeva?
Ano, to vypadá hezky.
67,5 %
Nevím, je mi to celkem jedno.
4,7 %
Ne, to není můj vkus.
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Roubenka snů, ve které stačí v zimě na vytápění jen jeden koš dřeva denně

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Plovoucí dům má tvar stanu

Dům v podobě velkého áčkového stanu plovoucí na vodě může vypadat jako velmi romantické bydlení. Vietnamští architekti z ateliéru H&P Architects jej ale...

Výběr článků

Načítám