Hlavní obsah

Mrakodrap Shard bude nejvyšším v Evropě. Ale jen na chvíli

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn má nové nej. Mrakodrap Shard (Střep) je sice teprve ve výstavbě, nicméně nedávno se jeho konstrukce vyšplhala nad nejvyšší budovu v Británii. Shard má být po svém dokončení v příštím roce nejvyšší budovou Evropy. Toto prvenství ale bude mít jepičí život...

Článek

Vnitřní konstrukce rozestavěného mrakodrapu Shard se tyčí nad Londýnem ve výšce 244 metrů. Tato ještě neplnohodnotná budova už ale připravila o prvenství mrakodrap One Canada Square, který byl až donedávna se svými 235 m nejvyšší budovou v Británii. Shard si však klade ještě vyšší cíle.

Současná výška teprve ukazuje, kam sahá poslední 71. obytné podlaží. Celou konstrukci ale brzy obalí prosklená vrstva a mrakodrap se přiblíží k nebesům ještě více. Střecha dosáhne 305,7 metru a nad ní se ještě budou tyčit hroty budovy.

Foto: Profimedia.cz

Toto je momentálně nejvyšší stavba Británie.

Shard se začal stavět v roce 2009 a po svém dokončení v květnu příštího roku by měl měřit celých 310 metrů. Tento rozměr jej pasuje na nejvyšší budovu Evropy, neboť překoná o necelých devět metrů současnou jedničku, moskevskou budovu Moscow měřící 301,6 metru. Ta je spolu s o něco menší budovou součástí komplexu City of Capitals, jenž se nachází v Moskevském mezinárodním business centru, takzvaném Moscow city.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší z komplexu budov jménem Moscow je se svými necelými 302 metry současnou evropskou jedničkou.

Evropskou vládu však novostavba sotva stačí okusit. Pokud vše půjde podle plánu, za několik měsíců Shard na trůnu opět vystřídá jiný ruský mrakodrap. V Moscow centre totiž od roku 2005 roste další mrakodrap, a to Mercury City Tower, který by měl dosáhnout 322 metrů.

Od roku 2004 je ovšem v běhu projekt mnohem honosnějších rozměrů i nákladů, a to stavba mrakodrapu Federation Tower. Ten má být nadlouho novou jedničkou Evropy a bude stát, kde jinde, než také v moskevském mezinárodním business centru. Mrakodrap se bude skládat z menší a větší budovy nadouvajících se jako plachetnice, přičemž obě poloviny budou spojeny "nebeským" mostem. Střecha vyšší z budov má dosáhnout 360 metrů (menší jen 243 m).

Stavbu Federation Tower ovšem před časem zbrzdila finanční krize a datum dokončení se tak z původního roku 2010 posunulo až na rok 2016. Pokud bude budova za více než 500 miliónů dolarů dokončena, má mít 118 podlaží a kromě kanceláří se v ní bude nacházet i pětihvězdičkový hotel a soukromé apartmány. Měla by mít mnoho specialit, například nejvyšší prosklený výtah s panoramatickým výhledem.

Shard bude nejvyšší budovou v EU

I přesto však Shardu jedno prvenství zůstane, a to nadlouho zřejmě neohrožené. Se svými 310 metry totiž bude kralovat budovám v Evropské unii. Suverénně porazí dosavadní jedničku Evropské unie, frankfurtský věžák Commerzbank Tower. Ten měří "pouhých" 257,7 metru.

Podoba budovy připomínající dle svého názvu střep zařezávající se do oblaků, či úzkou prosklenou pyramidu, je dílem architekta Renzo Piana. V budoucnu má sloužit jako vertikální město, kde nebudou chybět kanceláře, restaurace ale například i lázně a pětihvězdičkový hotel. Samozřejmě i zde se najde místo na apartmány určené více k vychloubání, než jen k bydlení.

V 72. patře, tedy v současné výšce mrakodrapu, má vzniknout veřejná vyhlídka, jež by dle plánů mohla přilákat až milión návštěvníků ročně.

Foto: Profimedia.cz

Takový výhled se již brzy naskytne komukoliv, kdo navštíví vyhlídku v 72. patře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám