Hlavní obsah

Moderní radiátory sázejí na design

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo staví nebo rekonstruuje dům či byt, dříve či později řeší otázku topení a radiátorů. Funkčnost i design interiérových radiátorů prošly v posledních letech značným vývojem. Dnešní radiátory jsou nejen výkonné, ale významně se podílejí i na vzhledu interiéru.

Foto: Profi Union

Koupelnové žebříky jsou efektním a praktickým doplňkem prostoru zejména kvůli vysušení ručníků a županů.

Článek

Radiátory slouží k ohřívání vzduchu v místě instalace. Jejich výkon závisí na materiálu, povrchu a tvaru. V nabídce firem najdeme kvalitní radiátory deskové, koupelnové a žebrové v různých provedeních a barvách. Na trhu jsou radiátory z mědi, mosazi i jiných ušlechtilých materiálů.

Foto: www.hothotexclusive.com

Zen Mirror je designový radiátor se zrcadlem. Hodí se do předsíně nebo vstupní haly. Prodává se v rozměru 1800x602 mm, výkon 773 W za cenu 11 220 Kč.

Vybírat však budeme ty, které nám přinesou hlavně úsporu a ve spojení s topným systémem vytvoří dobře fungující celek. Výhodou je velký výběr radiátorů, ať už klasických článkových těles, moderních deskových typů, nebo luxusních a designových kousků.

Foto: www.hothotexclusive.com

Velvet Crystal Cool Ice (25 082 Kč) o rozměrech 1810x620 mm a výkonu 989 W je radiátor z tvrzeného skla ledové barvy. Hodí se do každého interiéru, kde bude krásným a praktickým doplňkem.

Vytápění radiátory je založeno na cirkulaci vzduchu a výměně tepla mezi kovovou plochou a vzduchem v místnosti. Médiem je teplá voda ohřátá v elektrickém nebo plynovém kotli, ale i v kotli na dřevo, uhlí či tepelným čerpadlem.

Foto: Ramo

Úprava radiátorů patina využívá původního vzhledu surové litiny a ponechává povrch radiátorového článku takový, jak vyšel z výrobní linky včetně drobných vad povrchu. Tento povrch nezaručuje přesný odstín a každý radiátor je svým způsobem originál.

Ocelové a litinové radiátory

Pro článkové žebrové radiátory, ať už plechové, nebo litinové, je charakteristický velký objem vody a vyšší provozní teplota, při které začínají vydávat požadované teplo. Při větším objemu vody lze část přebytečného výkonu z tepelného zdroje akumulovat do vody. Když velký objem vody spojíme s litinovým článkem, tak akumulaci prodloužíme.

Foto: Ramo

Nový styl úpravy litinových radiátorů se vrací k původnímu vzhledu odlitků. Povrchová úprava natur je méně industriální a dobře se doplňuje s jemněji pojatými interiéry.

Hliníkové radiátory

Článkové hliníkové radiátory mají až o polovinu vody méně než moderní plechové deskové radiátory. Nespornou výhodou je schopnost hliníku předávat teplo mnohem rychleji než u ostatních materiálů, jako je ocel nebo litina. Kvalitní hliníkový radiátor předává teplo již od 35 °C. Tyto radiátory s nízkým obsahem vody se hodí k nízkoteplotním zdrojům tepla, jako jsou např. tepelné čerpadlo či kondenzační kotel.

Deskové plechové radiátory

Jsou nejpoužívanějším typem. Výhodou deskových radiátorů je jednoduchý vzhled, snadná montáž, široký výběr typů a přijatelná cena v poměru k výkonu. Výhřevnost deskových radiátorů je nepatrně horší než u hliníkových článků s menším objemem vody.

Foto: Invera Metal

Radiátory Delta, jejichž ceny začínají již od 551 Kč, se vyznačují jedinečným designem, kvalitou i výkony.

Žebříky do koupelny

Koupelnové žebříky jsou praktickým doplňkem. Slouží hlavně k nahřívání a dosušování ručníků a županů, ale také se podílejí na celkovém vzhledu koupelny. K dostání jsou ve standardních rozměrech a barvách, i když někteří výrobci dodají radiátory koupelně na míru.

Na výběr jsou žebříky v pouze elektrickém provedení anebo na kombinovaný provoz, což znamená, že lze žebřík připojit k centrálnímu vytápění a v létě využívat pouze elektrický ohřev.

Foto: Profi Union

Konstrukce trubkového koupelnového radiátoru Kronos 60x80 cm (11 633 Kč) nabízí výhodu jednoduchého zavěšení ručníků ze strany.

Foto: Profi Union

Unikátní radiátor Clip (18 547 Kč), který lze umístit vertikálně nebo horizontálně, přináší do každé místnosti luxus, čistý design a eleganci.

Radiátory na webu

Dnes lze radiátory objednat i prostřednictvím e-shopů. Některé nabízejí radiátory na míru s možností zvolit si přímo na webu rozměr a výkon, výrobní výkres jako podklad pro instalaci, on-line komunikaci s vyškoleným operátorem, výběr z mnoha typů, možnost vlastního originálního motivu nebo i radiátory do prostoru (jako např. předěl v koupelně).

Foto: www.hothotexclusive.com

Designový radiátor Velvet Picture (od 15 000 Kč) s dekorativními motivy nebo fotem podle vlastního výběru s možností úpravy na míru zaručí interiéru naprostou originalitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Podlahové topení příjemně rozloží teplo

Ať už se chystáme na rekonstrukci domu, nebo dokončujeme stavbu nového, důležitým rozhodnutím bude způsob vytápění. O to více to platí dnes, kdy se snažíme...

Výběr článků

Načítám