Hlavní obsah

Léto je druhou topnou sezónou, za chládek můžeme zaplatit i víc než za teplo

– Praha

Zimní měsíce se běžně považují za období, kdy kvůli mrazivému počasí lidé „protopí“ vysoké částky ať za plyn, či elektřinu. Změny počasí, kdy v letních, a poslední dobou i jarních, měsících zažíváme tropická vedra, však mění zvyklosti. Používání klimatizací, které je velmi rozšířenou variantou, jak s nesnesitelným horkem bojovat, rapidně zvyšuje letní spotřeby energií a zasahuje do rodinného rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ještě před pořízením energeticky relativně náročného spotřebiče je dobré zamyslet se i nad potřebnými náklady, které pořízení a provoz provází a porovnat změny v měsíčních platbách za spotřebované energie,“ řekl Zbyněk Laisek ze serveru Sfinance.cz.

Důležitými aspekty, které ovlivňují výběr vhodné klimatizace, je také to, zda je byt pod střechou, kolik je v domě nebo bytě oken, na které světové strany jsou okna orientována, zda a jaké jsou v místnosti žaluzie, zda se použije centrální jednotka a tak dále.

Jak vybírat správnou klimatizaci

Pokud se člověk rozhodne pro nákup a instalaci klimatizace, důležité je nevěnovat pozornost pouze ceně a kupovat klimatizace s nižší spotřebou, nikoli výkonem, ty jsou často dražší. Určitě je vhodné nezapomenout na energetické štítky.

Ten zařazuje daný výrobek do energetické třídy v rozmezí A až F, přičemž písmeno A znamená, že výrobek patří mezi energeticky nejúspornější na trhu. Čím nižší písmeno, tím horší bude i energetická třída výrobku. Za energeticky úspornou se klimatizace považují do třídy C.

Aby se klimatizace nestala energetickou bombou

Klimatizační zařízení lze koupit už za 6000 až 8000 korun. Za tuto cenu si však lidé většinou domů přinesou hlučné zařízení s vysokou spotřebou energie, které navíc nedokáže jejich byt správně ochladit. V tu chvíli si neuvědomují, že si na zeď připevňují energetickou bombu. Jakmile začnou klimatizaci používat, je to jako kdyby vytápěli deset místností.

Za hodinu klimatizování místnosti o velikosti 20 metrů čtverečních, nástěnnou nebo mobilní klimatizací, může dotyčný zaplatit při využívání starých modelů i 13 korun. Pokud bychom srovnali tuto spotřebu se spotřebou topení, tak za hodinu vytápění elektrickým kotlem místnosti o velikosti 20 metrů čtverečních je cena 1,50 koruny za hodinu.

Roční klimatizování tak může přijít na 3000 až 6000 korun, tedy až desetkrát více než vytopit stejnou místnost po dané období. „Právě díky klimatizacím začíná mnoho lidí řešit spotřeby energií i během léta,“ doplnil Laisek s tím, že jednou z variant, jak úsporněji využívat nejen klimatizace, je změna dodavatele energie.

Klimatizace se liší

Do obytných místností se již doporučují pouze splitová klimatizační zařízení. Ta jsou tvořena dvěma jednotkami: vnitřní a venkovní. Od mobilních klimatizací, které byly oblíbené kvůli možnosti přesunout zařízení do jiné místnosti, se již dávno ustoupilo. Jejich handicapem byla hlučnost, účinnost a právě spotřeba energie.

Ceny energií srovnejte ZDE 

Anketa

Používáte klimatizaci či větrák?
ano, ale jen v práci
16 %
ano, v práci i doma
9,7 %
jen doma
9,9 %
ne
64,4 %
Celkem hlasovalo 22683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám