Hlavní obsah

Místo k lékaři na chytrou toaletu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrou toaletu schopnou rozpoznat až deset různých zdravotních obtíží uživatele vyvinuli vědci na lékařské fakultě Stanfordovy univerzity v americké Kalifornii. K rozlišení mezi jednotlivými uživateli využívá nejenom otisk prstů, ale rovněž tak snímek konečníku. Ten máme prý každý totiž zrovna tak unikátní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z kalifornské univerzity vyvinuli zařízení, které je vybaveno pohybovými senzory, kamerou, testovacími proužky a dalšími doplňky s jediným cílem - analyzovat obsah toalety po použití a odeslat nasbíraná data na zabezpečený server.

Tam se pak zjistí, zda daný uživatel toalety trpí některou z desítky sledovaných chorob, mezi něž patří například syndrom dráždivého tračníku, rakovina prostaty nebo selhávající ledviny.

Toaleta konkrétně sleduje plynulost průtoku moči, i její fyzikální a chemické vlastnosti. U stolice se zaznamenávají především její fyzikální charakteristiky.

Jemný úsměv obvykle vzbuzuje způsob, jakým vědci rozlišují mezi jednotlivými uživateli zařízení. Kromě otisků prstů si toaleta pořizuje také fotografii konečníku každého uživatele. To jsou data, podle nichž jsou vědci schopni bezpečně rozlišit každého člověka.

„Víme, že to zní podivně, ale ukazuje se, že snímek rekta každého člověka je unikátní. Skeny otisků prstů, i ty druhé, se používají výhradně jako rozlišující údaj pro přiřazení specifických dat,” řekl listu Independent vedoucí projektu, profesor Sanjiv Gambhir.

Koncept chytré toalety funguje již 15 let a byla testována na 21 lidech. Podle profesora Gambhira je velkou výhodou toalety skutečnost, že stojí permanentně na místě a každý ji během dne musí několikrát navštívit. Nehrozí tedy, že by člověk na testování někdy zapomněl. Stejně tak, na rozdíl od přenosných zařízení, toaletu si nikdo nikde nezapomene.

Anketa

Hodila by se vám chytrá toaleta?
Ano, určitě. Přijde mi to užitečné.
77,1 %
Možná.
4,6 %
Nevím.
2,6 %
Asi ne.
3,4 %
Kdepak! Ještě, aby mě to fotilo zespodu!!!
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4581 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V koupelně hraje prim minimalismus

Jednoduché tvary, skryté úchyty, decentní úložné prostory, kontrast tmavých a světlých odstínů - v koupelnovém nábytku se nosí střídmost spojená s chytrým...

Klenot jménem nika

Když je málo úložného prostoru, máme potřebu vybavit ho skříněmi, policemi, nábytkovou sestavou. Interiér ale působí přecpaně, neuspořádaně. Jde-li to, zkuste...

Výběr článků

Načítám