Hlavní obsah

Malá velryba? Kdepak! Glampingové bydlení ze sonarové kupole

Výjimečnou příležitost se rozhodl nabídnout všem milovníkům válečné námořní techniky Toby Rhys Davies z Redberthu v Jižním Walesu. Podařilo se mu totiž získat poslední sonarovou kupoli z britského raketového torpédoborce třídy Sheffield/Typ 42, kterou proměnil v glampingový příbytek, jenž vzhledem připomíná malou velrybu.

Sonar

Článek

Čím dál více lidí touží při cestování nejenom navštěvovat zajímavá místa, ale také bydlet v unikátním prostředí. Majitelé kempů se proto snaží takovým zájemcům poskytnout příležitost strávit jednu noc či více v něčem výjimečném.

Opravdovou lahůdku pro milovníky námořní historie si pro své hosty připravil Velšan Toby Rhys Davies ve svém kempu v Redberthu. Podařilo se mu totiž získat poslední ze čtyř sonarových kupolí poskytnutých pro britské raketové torpédoborce třídy Sheffield/Typ 42.

Využity ale byly pouze tři. Dvě z nich si ponechalo Královské námořnictvo – HMS Sheffield a HMS Coventry, jedna loď pak byla prodána Argentině. (Milovníky válečné historie by mohlo zaujmout, že obě britské lodě pak byly potopené ve válce o Falklandy, kde se Británie střetla právě s Argentinou.) Čtvrtá kupole byla vyrobena jako rezervní. A v ní je možné v Jižním Walesu bydlet.

Víte, co je sonarová kupole?
Sonarová kupole je oblý až slzovitý útvar, který lze na přídi lodí objevit pod čarou ponoru. Jsou vyrobené buď z vyztuženého plastu, nebo tlaku odolné gumy. Uvnitř jsou pak umístěny některé části navigačních a pátracích systémů.

Proměna padesát let staré kupole na příbytek nebyla nijak levná, jak uvádí agentura AP, devětačtyřicetiletý Velšan za ni zaplatil 50 tisíc liber (cca 1,5 milionu korun).

Ke kupoli se dostal v roce 2020 díky svému známému, kterého napadlo, že by takový zajímavý objekt bylo možné vlastně ještě netradičním způsobem využít.  Toby Rhys Davies totiž už v minulosti zaujal pozornost médií svou proměnou dvou letadel v luxusní krátkodobé ubytování.

Foto: Profimedia.cz

HMS Sheffield na archivním snímku z roku 1980.

A tak si i s kupolí hned věděl rady. „Byl jsem na dovolené, když mi volal kdosi, kdo má spojení na Královské námořnictvo. Řekl mi, že získal tuhle sonarovou kupoli a že si myslí, že bych to uměl v něco proměnit. Já tou dobou plánoval vytvořit něco podzemního, uvažoval jsem o hobitích domcích, ale když jsem ji uviděl, bylo to mnohem lepší než cokoli jiného,” svěřil se Toby Rhys Davies webu Daily Mail.

Jako malá ponorka

Proměna trvala zhruba osm měsíců. Konstrukci nechal částečně zanořit pod terén, díky čemuž jeden ze vstupů do příbytku vede podobným způsobem, jako kdyby člověk nastupoval do ponorky.

Bydlení v helikoptéře? I to je možné. Otec a syn ji k tomu upravili

Tipy a trendy

Vstupní šachta, jak majitel ukazuje na videu, navede hosta dolů, kde u paty točitého schodiště nalezne malou kuchyňku vybavenou ledničkou, sporákem i pracovní plochou a policemi na zásoby. O kousek vedle je roh s veškerým vybavením pro přípravu čaje. Malým umyvadlem, skříňkou na zásoby a nádobím a rychlovarnou konvicí.

Hlavní prostor se na konci zužuje do špičky, díky čemuž má člověk okamžitě pocit, jako by byl v ponorce. Ovšem příjemně zařízené ponorce s rozkládacím gaučem a hezký posezením v samotné špici.

Kromě malých kulatých okének, která spíše působí jako dekorace, je hlavním zdrojem denního světla v domku trojice prosklených ploch, z nichž jedna slouží jako dveře.

Hezkým nápadem je umístění toalety, která je opět v špici, obzvláště vtipně je pak řešena sprcha. Ta je umístěna venku, v „komunikační kabině” s kruhovým půdorysem. Samotná sprcha pak vypadá jak součást komunikačního zařízení.

Pár předělal dodávku na obytný vůz. Jen s bednou nářadí a půjčenou pilou

Tipy a trendy

Při pohledu na domek se člověk pak musí bezděky usmát. Díky svému oblému tvaru a výzdobě totiž připomíná malou, baculatou velrybku. Ta může vzbuzovat dojem křehkosti, ve skutečnosti je ale velmi pevná. Jak vysvětluje majitel, materiál domku byl konstruktéry vybrán tak, aby odolal i výbuchu miny.

Na druhé straně ale nebylo tak úplně snadné v kupoli provádět jakékoli větší úpravy. Tři týdny mu trvalo, když se pomocí rozbrusky snažil trochu upravit tvar a rozbil hned několik nástrojů, než do skořepiny vyřezal malá kruhová okénka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jak s radostí popisuje majitel, příbytek připomínající velrybu se za měsíc provozu stal oblíbeným místem pro přespávání, ze kterého jsou nadšeni dospělí lidé stejně jako jejich děti. Dvě noci pro dva dospělé v domku v tomto ročním období vyjdou zájemce na 358 liber, tedy 10 666 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám