Hlavní obsah

Luxusní srub v lyžařském středisku překvapí domáckou atmosférou

5. 3. 2014, 6:07
Novinky, nes

Ve švédském lyžařském středisku Åre-Björnen stojí luxusní srubový hotel někdy známý také jako Copperhill Lodge. Z architektonického hlediska je zajímavý především tím, že přes svou objemnost a očividný luxus se v něm člověk na každém kroku cítí jako doma.

Foto: Archiv Villa Copperhill (11x)

Villa Copperhill

Článek

Architektem, který stavbu navrhl, je Fin Asko Lax, jehož realizace lze najít po celém světě. Pracoval pro společnost Kontio LogHouses, která se věnuje stavbě prefabrikovaných srubových a roubených domů. O vzhled interiéru se postarala známá norská designérka Anemone Wille Våge, jejíž studio navrhovalo soukromé apartmány pro norský královský pár.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Jedna z ložnic

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Interiér působí příjemným domáckým dojmem.

Stavba má tři podlaží - suterén, přízemí a první patro. Celková plocha všech podlah dává dohromady 700 m². V suterénu, který je zděný, jsou umístěny čtyři ložnice, dvě koupelny, společenská místnost volně přecházející v jídelnu a kuchyň. Kromě toho se v nejnižším patře lze věnovat i aktivnímu odpočinku; svůj prostor tam mají fitness, spa a sauna se sprchou.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Fitness

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Spa

Obvodové a vnitřní stěny přízemní části mají roubenou konstrukci z lepených hranolů dřeva severské borovice o profilu 205x220 mm. Architekt na půdorysu přízemí umístil konferenční místnost pro 10 osob, společenskou místnost a jídelnu s krbem. I na tomto podlaží je kuchyň.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Jídelna

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Konferenční místnost působí příjemným, poloformální dojmem.

První patro, kde jsou dvě ložnice s koupelnami, má sloupkovou konstrukci s dřevěným obkladem. S domem bezprostředně sousedí samostatný apartmán s vlastním vchodem, ložnicí, koupelnou a kuchyní, který je vystavěný v identickém stylu.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Interiér vily navrhla norská designérka interiérů Anemone Wille Våge.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Společenská místnost pokračuje jídelnou.

Stavba má nejen severský ráz, co se vzhledu týká, ale především spoustu konstrukčních detailů, které si vyžádala právě poloha v chladných oblastech. Patří mezi ně tříplášťové provedení střechy s 300mm vrstvou izolace. Střešní krytina je plechová. Okna jsou dřevěná, s izolačními trojskly, vnitřní dveře jsou rovněž dřevěné, zasazené do obložkových zárubní. Objekt je vytápěn podlahovým vytápěním a krbovými kamny.

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Společenská místnost s jídelnou

Foto: Archiv Villa Copperhill (9x)

Prostorné kuchyni nechybí nic k dokonalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků