Hlavní obsah

Slavný Frank O. Gehry navrhl podobu nového mrakodrapu v Berlíně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio americko-kanadského architekta Franka O. Gehryho, jehož česká veřejnost zná jako spoluautora pražského Tančícího domu, vyhrálo soutěž na stavbu pravděpodobně nejvyšší rezidenční budovy v Německu. Stát bude v samém centru Berlína a dosáhne výšky 150 metrů.

Foto: Hines 2x

Model stavby, která v příštích letech vyroste v centru Berlína.

Článek

Mrakodrap nabídne celkem 48 tisíc čtverečních metrů ploch, které budou rozděleny do dvou částí. První z nich představuje hotel, zatímco druhá část zahrnuje tři stovky luxusních bytů různých velikostí, nesoucích pečeť Gehryho designu.

Investorem stavby, jež vyroste na Alexandrově náměstí, je společnost Hines zabývající se developerskou činností a správou nemovitostí. Ta, po dohodě s příslušnými orgány města Berlína, vypsala dvoukolovou architektonickou soutěž. V prvním kole společnost oslovila devět studií se žádostí o návrh stavby. Z nich pak vybrala čtyři nejzajímavější a jejich autory vybídla k podrobnému rozpracování svých návrhů. Porotu složenou ze zástupců společnosti a města pak nejvíce zaujal právě projekt studia Franka Gehryho.

Foto: Gehry Partners, LLP

Takto by měla v příštích letech vypadat tvář berlínského Alexandrova náměstí.

Charakteristickým rysem nové výškové stavby je fasáda tvořená rotujícími hranoly a kvádry. Spíš než dům v tradičním pojetí připomíná moderní sochu. Díky pravidelnému opakování jednotlivých prvků působí velmi harmonickým dojmem a zvolený typ fasády, dle názoru poroty, dobře zapadá do okolního prostředí.

Spolupráce obou subjektů na berlínském mrakodrapu bude již třetím společným projektem v pořadí. Právě podle Gehryho návrhů společnost stavěla v minulosti budovy DZ Bank v Berlíně a Nové světové centrum v Miami na Floridě.

Foto: Hines

Stavba je rozdělena do tří částí, které jako by byly vůči sobě pootočené.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní mrakodrap vypadá, jakoby dýchal

Strawscraper (volně přeloženo jako stéblodrap) patří k nejpozoruhodnějším projektům představeným v letošním roce. Jeho autory jsou architekti švédského studia...

Výběr článků

Načítám