Hlavní obsah

Lustry letošního léta přesně podle pravítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se stále v interiérech objevují svítidla tvarů jako ze sešitu matematiky. Geometrické obrazce typu krychle, čisté koule, různé lomené kosodélníky a obdélníky svítí v místnostech a jsou vytvořeny z netradičních materiálů. Lustry jsou tvořeny z papíru nebo z plastu. „Nevšední tvary z nevšedních materiálů“, to je krédo lustrů letošního léta.

Článek

Základní geometrické tvary, které známe z éry funcionalismu znovu ožívají – koule, krychle, čtverec a obdélník se opět dostávají do našich obývacích pokojů a kuchyní. Trendem je bílé provedení, případně bílé v kombinaci s černou.

.: Jednoduché tvary světel v perfektním provedení, žárovka je zcela skryta. foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Pří nákupu lustru si dejte pozor na to, jestli je skrze lustr vidět žárovka, mnohdy je to nepříjemné překvapení. Pokud se tomu chcete vyhnout, tak zvolte lustr z foukaného trojvrstvého skla.

.: Geometrické svítidlo můžete v interiéru opakovat, bude to vypadat skvěle a promyšleně.foto: archív firem anetCeramic, České Luxfery a Vetroarredo

Pokud vám vadí nejen to, že skrze lustr žárovku vidíte, ale vadí vám i to, že žárovky je třeba vyměňovat, tak pro vás máme tip. Je jím oblíbené diodové osvětlení. To vydrží až stokrát déle než žárovka.

.: Moderní diodový lustr vypadá jako svítící déšť.foto: Orion

Na rozdíl od žárovky totiž nevěnuje velkou část energie na rozžhavení svého vlákna. Jejich nevýhodou ale je, že diody zvládnou jen malý rozptyl a pro svícení je jich tak třeba hodně, mají opravdu mini velikost. S jejich pomocí ale docílíte pěkných efektů.

.: Takovýchto efektů je možné docílit za pomoci diod (bludiště světla od Petra Lorence)foto: Archiv ORBIS PICTUS

Kromě klasických skleněných lustrů jsou oblíbenou variantou i lustry z papíru připomínající lampiónky a pak také plastové lustry. Je menší šance, že je rozbijete a také se dají lehce složit a omýt.

.: Moderní jsou kovové odlesky a geometrie. foto: Eurolux/Lucis

Při výběru lustru je dobré brát v úvahu celé osvětlení místnosti, zejména je vhodné vybrat si lustr, který je možné směrovat, natáčet nebo ohýbat, přibližovat a oddalovat přesně podle vašich potřeb.

Důležité je zvolit správnou výšku lustru

Pokud by jste si pořídili nevhodnou výšku lustru, tak by jste si mohli nechtěně snížit dojem z výšky prostoru, zejména v malých panelákových bytech není vhodné spustit lustr, jehož světlo směřuje pouze dolů příliš nízko.

.: Obdélníková lampa slouží jako lustr a je výbornou variantou osvětlení, umožňuje přesné nasměrování světla. foto: Právo/archiv firmy: Luminex, Terinvest

Pokud ale výška vašich pokojů přesahuje tři a půl metru tak klidně zvolte níže spuštěný lustr, přesto ale zkuste několika luxy osvítit i strop. Tím, že jej osvítíme místnost do výšky opticky zvětšíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Relaxace při svitu lampy

Solné lampy oceníte zejména v prostorách, kde se pracuje s počítači nebo běží klimatizace. Jejich blahodárné účinky ocení lidé s astmatem či alergií....

Osvětlení doladí atmosféru bytu

Dokonalé osvětlení v bytě spolu s výběrem nejvhodnějších bytových dezénů dolaďuje jako pověstná třešeň na dortu každý bytový design. Podtrhuje jeho celkový...

Výběr článků

Načítám