Hlavní obsah

Londýnskému Shardu zvoní hrana. V Dánsku mu vyroste pokořitel

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Sauronově věži Barad-dûr s obřím ohnivým okem na samém vršku z filmové trilogie Pán prstenů bývá médii připodobňován mrakodrap, který má v příštích letech vyrůst v maličké, sedmitisícové obci Brande v Dánsku. Těmi, kdo se stavbou vyšší než londýnský Shard, který je zatím nejvyšší budovou západní Evropy, žádný problém zjevně nemají, a dokonce se na ni těší, jsou obyvatelé městečka a jeho radní. V minulých týdnech jí dali zelenou.

Foto: Bestseller (3x)

V maličkém městečku Brande na Jutském poloostrově v Dánsku má vyrůst nejvyšší budova v západní Evropě. Bude vidět na desítky kilometrů daleko.

Článek

Stavbu navrhli dánští architekti z ateliéru Dorte Mandrup Arkitekter jako multifunkční objekt, ovšem zároveň také jako budoucí hlavní sídlo módního obchodního řetězce Bestseller, který v Brande sídlí už od svého založení v roce 1975.

Společnost, která je neodmyslitelnou součástí místní komunity, se svým projektem chce neznámému městečku kdesi na Jutském poloostrově tímto odvděčit, protože se tak významně zviditelní na mapě.

Zároveň společnost plánuje své sídlo ještě více propojit s obcí. Vznikne v něm přes 30 obchodů, spousta veřejných míst, dokonce i dětské hřiště a hotel. Obyvatelům se tedy nepochybně nabídnou nové pracovní příležitosti i služby, které budou moci využívat.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z filmové trilogie Pán prstenů se Sauronovou věží Barad-dûr.

„Rádi bychom otevřeli své dveře přehodnocením způsobu, jakým naše společnost spolupracuje s místní komunitou, a doufáme, že budeme schopni vytvořit cosi hodnotného pro naše kolegy i lidi v Brande,“ říká Anders Krogh Vogdrups, projektový manažer společnosti Bestseller.

Název projektu je téměř roztomilý. Zní totiž Tower & Village (česky Věž a vesnice), což evokuje spíše jméno stolní hry než centrály mezinárodního řetězce.

Foto: Bestseller

Projekt nazvaný Věž a vesnice nezahrnuje pouze mrakodrap, ale celý komplex kolem něj. Kromě sídla firmy v něm bude spousta obchodů, hotel, také služby pro obyvatele a hřiště.

Komplex budov s různorodým využitím zahrnuje mrakodrap, jehož výšku uvádějí architekti na svých internetových stránkách jako více než 300 metrů. Web The Skyscraper Center ji pak specifikuje blíže - 320 metrů a 44 nadzemních podlaží.

Pokud bude dům nakonec opravdu takto vysoký, stane se rázem nejvyšší stavbou západní Evropy a předčí dosavadního držitele tohoto primátu, jímž je londýnský mrakodrap Shard (306 m).

Foto: Profimedia.cz

Londýnský mrakodrap Shard

Jak uvádí britský list The Guardian na svém internetovém serveru, bude-li mrakodrap skutečně realizován, stane se naprosto nepřehlédnutelným objektem široko daleko. A to doslova. Jutský poloostrov je totiž rovinatý, a tak více než třísetmetrová věž bude vidět na 60 kilometrů daleko.

Základní charakteristikou stavby, na níž je společnost Bestseller nejvíce hrdá a kterou se snaží zdůraznit, je její udržitelnost. Projekt je totiž navržen tak, aby splňoval všechna kritéria potřebná pro získání certifikátu udržitelnosti podle náročných podmínek stanovených DGNB (Německou radou pro šetrné budovy).

Foto: Bestseller

Společnost se snaží veškeré své podnikání upravit tak, aby bylo v souladu s trvalou udržitelností a celý řetězec se tak stal klimaticky pozitivním. Budova má být proto rovněž trvale udržitelná a odpovídat požadavkům DGNB (Německé rady pro šetrné budovy).

„Rada města sice v polovině března schválila plány projektu, ovšem stále máme před sebou roky, než se začne skutečně stavět,” sdělil Novinkám mluvčí společnosti Bestseller Morten Norlyk Skjønning Jørgensen.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Chtěli byste v blízkosti své obce mrakodrap?
Ano. Přitáhlo by to pozornost, vznikla by pracovní místa...
25 %
Možná, podle toho, k čemu by sloužil a jak by vypadal.
12,5 %
Spíš ne, bojím se, že by převládaly nevýhody.
6,3 %
Jen to ne!
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám