Hlavní obsah

Kvalitu ručníků určuje gramáž a délka vlákna

Heboučké a savé ručníky jsou balzám. Proto si je dopřejte a vybírejte pečlivě. Když na těle při otírání škrábou nebo se po vyprání srazí, byla to špatná volba. Při nákupu sledujte štítek, ze kterého se dozvíte informace o praní, složení materiálu a jeho vlastnostech.

Foto: Ikea

Typická struktura vafle na jedné straně a měkké froté na straně druhé, můžete si vybrat vzhled. Vysoce savé ručníky z trvale udržitelné bavlny.

Článek

V obchodě se informujte, jakou má ručník či osuška gramáž, z jakého je materiálu, jaký je vhodný způsob praní, jaká je délka vlákna, a také dbejte na komfortní velikost.

Budete rádi za kousky co největší, jež umožní po sprše zabalit se od hlavy až k patě.

Gramáž a materiál

Platí: čím těžší ručník, tím lepší. Odborníci doporučují vybírat produkty, které mají gramáž alespoň 450 g/m² a vyšší.

Při výběru samozřejmě věnujte pozornost materiálu. Oblíbená je 100% česaná bavlna, jež skvěle saje vodu a v podobě froté je příjemná na dotek, s přirozenou měkkostí.

Absolutní špičkou jsou ručníky z egyptské bavlny. Ta je považována za nejkvalitnější na světě, má dlouhá vlákna a úžasnou savost, hebkost, dlouhou životnost.

Foto: Matějovský

Kolekce Tana violet je absolutní špičkou mezi ručníky. Egyptská bavlna je nejkvalitnější na světě, má dlouhá přirozená vlákna, extrémní savost. Kolekci charakterizuje precizně vytkaná bordura.

Modalové ručníky a osušky jsou vyrobeny z prvotřídních přírodních materiálů. Modal je z bukových vláken, dodává materiálu mimořádnou hebkost, savost a je komfortní.

Důležitá je i rozměrová stabilita, zářivost barev i po mnohačetném praní. Modal je přirozeně lesklý, rychle saje a schne, což v koupelně ceníme.

Připomeňte si vůni moře

Tipy a trendy

Bambusové ručníky a osušky jsou velmi lehké, hebké, složené z jemných vláken (60 % bavlna, 40 % viskóza). Ručníky jsou přirozeně antibakteriální a redukují vznik nepříjemných pachů.

Jak prát a sušit?
Heboučké ručníky sušíme klasicky na sušáku na vzduchu nebo v sušičce. Jakmile pračka dopere, dejte je hned sušit, jinak mohou zatuchnout.
Nedávejte je na radiátory, žehlení snižuje jejich savost.
Při praní jim stačí menší množství prášku, nebo gel, nedávejte nikdy aviváž! Kvůli ní dochází ke ztrátě měkkosti a také se snižuje savost.
Při prvním praní je rozdělte podle barevnosti, a to ještě před prvním použitím.
Ručníky perte nejlépe při teplotě 40 až 60 °C.

Anketa

Hledíte při výběru ručníků a osušky na jejich gramáž?
Ano, samozřejmě.
76,3 %
Občas zapomenu.
3,9 %
Obvykle ne.
10,7 %
Ne, vybírám je podle jiných kritérií.
9,1 %
Celkem hlasovalo 587 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblečte svůj domov podle žhavých trendů

Inovativní, luxusní i hravé, hlavně ale zaměřené na přírodu, udržitelnost a kvalitu - to jsou hlavní trendy v bytovém textilu pro letošní rok. Nabídka je...

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Výběr článků

Načítám