Hlavní obsah

Kvalitní dřevostavba nabízí stejnou životnost i akustický komfort jako zděné domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo je osvědčený stavební materiál, jehož kvality jsou prověřené v čase. Určitě neomezuje životnost domu, která je srovnatelná se stavbami zděnými. V případě použití kvalitního materiálu a profesionálně odvedené práce dřevostavba spolehlivě funguje hodně přes sto let.

Foto: Vexta

Předností dřevostaveb je oproti zděným domům mimo jiné i rychlost výstavby.

Článek

V dřevostavbě si bez obav můžete pořídit i krb s otevřeným ohněm, ačkoliv mnozí si dřevostavbu mylně spojují s nebezpečím požáru. Dřevěná konstrukce přitom nechtěný oheň zvládá lépe než ocelová.

Na nosných dřevěných prvcích konstrukce se vytvoří zuhelnatělá krusta, která brání dalšímu ohoření a přístupu kyslíku, který hoření podporuje.

Zdravé vnitřní klima

V dřevostavbách se nedrží vlhkost, a proto následně nevznikají ani zdraví škodlivé plísně. Správně postavené domy ideálně těsní, vlhkost do jejich nitra nemůže hned tak proniknout.

Foto: WestwingNow

V dřevostavbách se nedrží vlhkost, jsou dobře utěsněné, odhlučněné.

Solidní firmy provádějí v dřevostavbách tzv. Blower door test, což je specifická metoda pro zjištění vzduchotěsnosti stavby, a tím pádem i její energetické náročnosti. V domech se dobře dýchá a jsou vhodné k bydlení pro alergiky i astmatiky.

Foto: Vexta domy

Dřevostavba přirozeně dýchá, netvoří se v ní zdraví nebezpečné plísně.

Dupání dětí neslyšíte

Zkušenosti z panelových bytů, kdy se zvuk nese skrze panely napříč domem, rozhodně v dřevostavbě nehrozí. Novostavby mají důmyslnou skladbu materiálů pro útlum hluku a poskytují stejný akustický komfort jako zděné domy.

Foto: Asko - Nábytek

Dřevostavby jsou dostatečně odhlučněny, zvuk se jimi skrze místnosti nenese.

Díky vrstvě litého betonu v prvním nadzemním patře a kročejové izolaci je tlumen jakýkoliv hluk i otřesy směrem do přízemí. I divoce skotačící děti v pokojíku nebudou nikoho rušit.

Anketa

Víte, jak se chová dřevostavba v případě požáru?
Ano, je to známá věc, často se o tom hovoří.
25,8 %
Tuším...
5,4 %
Mně je to hlavně jedno.
5,2 %
Moc netuším.
11,9 %
Shoří. Co jiného?
51,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 792 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám