Hlavní obsah

Kuchyňská pracovní deska má odolat oleji i vodě

Právo, Karolina Černá

Materiál na pracovní desku vybíráme s ohledem na jeho odolnost. Tloušťku desky volíme podle kuchyňské linky - pro masiv silnější, pro subtilní laminát tenčí.

Foto: HORNBACH

Elegantní laminátová kuchyně, MDF deska + fólie v různých dekorech

Článek

Nemůžeme-li si dovolit po celé lince třeba luxusní žulovou plochu, ale na kameni trváme, zakoupíme ho alespoň pro nejzatíženější pracovní prostor. Nebo se spolehneme na kámen umělý.

Materiály lze vzájemně vhodně nahrazovat i kombinovat. Co od nich můžeme čekat?

Laminátu škodí ostří

Spojení dřevotřísky nebo MDF desky s laminátovým povrchem (např. vysoce odolný HPL laminát) je stále favoritem. Poměr odolnosti a ceny vychází velmi výhodně. Laminát odolá běžným čisticím prostředkům.

Nesmíme ho však poškodit pořezáním. Vrypem se do desky dostane vlhkost, která ji nevratně poškodí. Pozor u napojení dřezu a vodovodní baterie, aby voda nevtékala dovnitř desky!

Foto: IKEA

Zapuštění dřezu a spoje u varné desky musí být provedeny kvalitně, aby nedošlo k poškození pracovní desky.

Laminátové pracovní desky imitují texturu kamene, v případě napodobeniny dřeva klamou nejen vzhledem, ale díky speciální úpravě povrchu dokonce i na dotyk.

Cena v tloušťce 38 mm, při hloubce 60 cm je cca 2000 Kč/bm. V případě elegantnějšího kompaktního laminátu při hloubce 60 cm, v tloušťce 12 mm je to 2300 Kč/bm.

Sklo a keramiku stačí omýt

Skleněné povrchy jsou maximálně hygienické, snadno se udržují. Barevná pestrost skla je samozřejmostí, zadní panel mezi deskou a horními skříňkami může být pro optické zvětšení prostoru průhledný. Navíc ochrání stěnu před mastnotou a odstřikující vodou.

Máme-li sklo, jsme opatrní při práci s ostrými předměty. Nemělo by na něj spadnout nic těžkého.

Totéž platí pro keramické obklady, které by měly být glazované, aby nenasákly vodu. Jejich výhodou je nízká cena, nevýhodou spoje, do nichž často vniká špína.

Cena skleněné pracovní desky v tloušťce 12 mm a při hloubce 60 cm je 4500 Kč/bm, cena keramiky od 300 Kč/m2.

Kámen umělý i přírodní

Žula, mramor, travertin jsou už luxusní materiály. Zabarvení a vzhled každého kusu je originál. Přírodní kámen vypadá dobře s masivním dřevem, např. kombinace pracovní desky ze dřeva ve snížené zóně a ze žuly na předsazené varné zóně.

Pozor - mramor je velmi nasákavý, pórovitý a křehký! Odolnější žula snese na povrchu oleje i kyselé prostředky. Záleží i na povrchové úpravě kamene. Leštěné, impregnované kameny vydrží déle.

Foto: DATART

V moderní kuchyni mají své místo akrylátové desky vyráběné smísením minerálů, akrylátu a barevných pigmentů.

Z přírodního mletého křemene spojeného pryskyřicemi s barevnými pigmenty se vyrábí tzv. umělý kámen. Je odolnější proti vysokým teplotám, vrypy a škrábance se dají snadno opravit, nesákne vodu.

Nesnese však prudké střídání teplot - pokládání ledového a vzápětí horkého předmětu. Cena přírodního kamene je při hloubce 60 cm 10 000 Kč/bm, umělý kámen stojí zhruba 7000 Kč/bm.

Masivní dřevo chce péči

Nejvhodnější je tvrdé dřevo - buk, dub, třešeň - nebo dražší tropické dřeviny, které jsou k vlhkosti a vyšším teplotám snášenlivější. I přes povrchovou úpravu, kterou dřevo prochází ve výrobě, potřebuje ošetření oleji doporučenými výrobcem.

Foto: BAUHAUS

Pracovní desky Resopal mají vodoodpudivý povrch, jsou odolné vůči chemikáliím a odolají teplotám do 230 °C. Cena od 655 Kč/bm.

Po čase počítáme s lehkým ztmavnutím či zešednutím povrchu, se vznikem patiny. Přírodní dřevo chráníme před dlouhodobým kontaktem s vodou. Poškrábaný povrch lze snadno zbrousit a opravit nátěrem z olejů.

Foto: BAUHAUS

Cena přírodního dřeva při hloubce 60 cm je 5000 Kč/bm.

Akrylát a nerez nejen pro dřez

Akrylát a nerez známe ze spojení dřezu s odkládací plochou. Snadno se tvarují, jde o kompaktní materiály beze spojů.

Foto: DATART

Obdobou pracovní desky z přírodního kamene je použití kamene umělého, který ho svými vlastnostmi připomíná.

Nevadí jim voda, mastnota, snadno se udržují. Estetickou nevýhodou nerezu je častý vznik šmouh. Musíme se spokojit s tím, že za jeho velkou odolnost a komfort zaplatíme častým leštěním povrchu. Je také poměrně drahý.

Cena akrylátu při hloubce 60 cm je 6500 Kč/bm, nerez je za cca 20 000 Kč/bm.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám