Hlavní obsah

Matrjošky vznikají nejen v kýčovité variantě, ale i designově zdařilé a moderní

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční ruská skládací dutá panenka designéry inspiruje dodnes. Tvary soustružené a pestře malované matrjošky, kterou zdobí lidové motivy a výrazná barevnost, se pro mnohé stávají inspirací. Ve zjednodušené formě jsou takové panenky mnohem vkusnější a do moderního interiéru jako dekorace mnohem lépe zapadnou.

Článek

Panenka, která v sobě skrývá celou řadu dalších čím dál menších panenek, jež je možné dále rozkládat, má ve světě designu své jasné místo. Návrhy moderních panenek mohou sloužit jako nádoby na potraviny nebo jako kasičky apod.

Praktické využití spolu s klasickými tvary panenky jsou mnohem vhodnější domácí dekorací než předekorované lakované suvenýry. I klasická panenka ale může nalézt v moderním interiéru své uplatnění. Musí ale jít o klasický nepřezdobený kus, který respektuje lidové tradice.

Panenky se stávají inspirací dokonce i pro návrhy nábytku. Oblé tvary boků panenky vyniknou například na křesle od Fang studia.

Panenka vejčitého organického tvaru, kterou lze rozložit, má ale i své kýčovitější varianty. Těch je na trhu k dostání více než dost. Nejnezdařilejší variantou jsou Matrjošky s motivy amerických prezidentů či popových hvězd, ty splňují všechny znaky kýče.

Foto: Profimedia.cz

Panenky s motivem známých osob.

Klasickou panenku lze rozložit, s výjimkou nejmenší, která je zcela ve středu této soustavy panenek, takže ji ocení i děti jako předmět na hraní.

Foto: Profimedia.cz

Jedny z nejkýčovitějších Matryošek s motivy prezidentů.

Matrjoška se proslavila v Rusku v 90. letech 19. století, dnes už by některé její varianty původní tvůrci sotva poznali. Matrjoška připomínající popovou hvězdu - Michaela Jacksona rozhodně rysy tradiční ruské lidové kultury nenese.

Foto: Profimedia.cz

Matryošky s nevšedními motivy.

Pro děti je ale tato papírová panenka zajímavou inspirací. Vyjde rozhodně levněji než klasická soustružená a ručně malovaná.

Foto: Profimedia.cz

Plánky budoucích Matryošek z papíru.

Panenka má představovat rodovou linii zrození - i díky tomu je její název odvozen od slova mater (matka). Panenka je tak jednou velkou matkou, která má být oslavou plodnosti. Většina Matrjošek je ale dnes bohužel spíš oslavou pokleslosti vkusu některých designérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám