Hlavní obsah

Kartónový nábytek a doplňky překvapí zajímavým vzhledem

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svárov

Když před pěti lety začal mladý designér Vojtěch Beránek poprvé zkoušet pracovat s kartónem, představoval si, že bude vytvářet nábytek určený primárně pro studenty. Jeho výrobky se značkou Kartoons se ovšem místo levných prodejů objevují v prestižních designových obchodech a je o ně velký zájem pro jejich originální a zároveň velice příjemný vzhled.

Kartónový nábytek Video: Novinky

 
Článek

„Jako základní výrobní materiál používáme šest milimetrů silný kartón, nový nebo i recyklovaný. Jednotlivé vrstvy vyřízneme laserem a lepíme k sobě disperzním lepidlem a pro začištění boční strany přelepujeme buď tuhým papírem, nebo překližkou. Oba materiály pak můžeme ještě dozdobit gravírováním, tedy vypalováním pomocí laseru,” vysvětluje designér.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Paraván z kartonu poskytuje dostatečnou zástěnu, zároveň při určitém úhlu propouští dostatek světla.

Kouzlo výrobků, které vycházejí z relativně malého stroje, spočívá především v důvěrné známosti materiálu, z nějž se rozhodl vyrábět vše, od malé krabičky třeba na kravaty či motýlka přes stínítka lamp až po sedáky a gauče. Kartón totiž nemusí dlouze nikomu představovat. Přesto každý z jeho výrobků překvapuje.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Nábytek vypadá nevšedně a působí příjemně.

Každý z předmětů zaujme způsobem, jakým je využit řez kartónových vrstev a jaký vzor pak na povrchu vytvářejí.

Síly materiálu dosahuje designér se svými spolupracovníky lepením jednotlivých vrstev, přičemž mnohdy musí hledět na to, aby byly proti sobě buď patřičným způsobem posunuté, nebo naopak, aby seděly přesně jedna na druhé a tím vznikal zamýšlený vzor, často odhalitelný teprve až následným prosvícením. Jako například u stínítek lamp.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

U stínítek lustrů je dobře patrný vzor vytvořený vlnovkami na řezu kartónu. Seskládáním jednotlivých částí vznikají pravidelné protáhlé kosočtverce.

„Všechny výrobky se lepí ručně. A i když tato práce vypadá na první pohled jako ideální pro vyčištění hlavy, většinou toho má člověk po jednom dvou dnech už docela dost. Samotné slepování není nijak zvlášť náročné, všechno je to především otázka cviku,” usmívá se skromně.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Karton lze s velkou elegancí kombinovat nejenom se dřevem, ale také například se sklem.

Pyšný je především na systém a rychlost výroby. Díky zvolenému materiálu i postupu je schopen už doslova pár hodin po debatě s klientem o budoucím vzhledu nového výrobku předvést hotový prototyp, který mohou vzít do ruky a začít na něm vychytávat eventuální chyby.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Kartón nabízí možnost různorodého využití například jako polička, stínítko lampy nebo třeba budíku.

Kartón jako výrobní materiál má spoustu výhod. Je vyroben ze 60 procent z recyklovaného materiálu a také je sám dál snadno recyklovatelný. Pro výrobu lze použít nový, ale i třeba ten ze starých krabic. Záleží na typu výrobku, který z něj má být vytvořen.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Výrobky z kartonu se v poslední době pravidelně objevují také na přehlídkách českého designu.

Zároveň systém výroby, který autor zvolil, umožňuje využít naprostou většinu materiálu. Co vznikne jako odpad při vytváření větších kusů pro jednu zakázku, může zužitkovat jako materiál na výrobu menších předmětů pro zakázku druhou. Ničím se tak zbytečně neplýtvá.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Pokladnička ve tvaru prasátka vyrobená z kartónu.

„Nábytek z kartónu je odolný, ale samozřejmě má své limity. Například, pokud se vám na něj vylije víno nebo káva, je potřeba zasaženou plochu osušit a za nějaký čas se to díky barvě a struktuře kartónu téměř nepozná. Co ovšem tomuto materiálu škodí, je dlouhodobé vlhko. Ve vlhkém prostředí se takový výrobek začne po čase rozpadat,” vysvětluje designér.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám