Hlavní obsah

Kam s bioodpadem? Do klasické popelnice nepatří

Olej nikdy nevylévejte do dřezu, tak zní základní pravidlo. V kanalizaci by mohl následně nadělat pořádnou paseku. A co víc, vyhodili byste cenný materiál. Potravinové tuky lze totiž recyklovat.

Foto: Třídím gastro

V rámci projektu Třídím gastro najde další využití veškerý biologický odpad z kuchyně.

Článek

Když se řekne třídění odpadu, napadnou vás plasty, sklo, papír, nápojové kartony, plechovky či drobné elektro. Už pár let ale musí obce povinně zajistit také možnost třídění biologicky rozložitelných odpadů, které vznikají v každé domácnosti. Ty jsou totiž zdrojem organických látek a živin a ty se mají vracet do půdy.

Kromě toho je třídění bioodpadů důležité také kvůli snižování množství směsného komunálního odpadu. I to je poměrně zásadní z hlediska ochrany životního prostředí.

Do hnědých popelnic (které jsou určené právě pro bioodpad) a kontejnerů (např. ve sběrných dvorech) tak mají z domácností mířit nejen biologicky rozložitelné odpady ze zahrad, ale rovněž rostlinné zbytky z přípravy potravin. Tedy třeba slupky, ovoce a zelenina, kterou již nelze konzumovat.

Kam s jedlými tuky a oleji

Možná je vyléváte do dřezu (odpadu v kuchyni), což ale není vůbec dobré řešení. „Tuk v kanalizaci ztuhne a zanáší potrubí. To způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání,“ upozorňuje Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Navíc byste zbytečně plýtvali docela cennou surovinou. Jedlé oleje a tuky jsou totiž vhodné ke třídění, respektive recyklaci a dalšímu použití (především v petrochemickém průmyslu).

Víte, co patří do hnědých popelnic?

Jak na to

Stejně jako v případě „klasického“ bioodpadu i v tomto případě dnes již platí pro obce povinnost zajistit sběr jedlých olejů a tuků. Nejčastěji se zbytků můžete zbavit ve sběrném dvoře. Kromě toho v ulicích měst a obcí postupně přibývají speciální popelnice na tříděný olej.

Anketa

Máte možnost třídit bioodpady?
Ano, rostlinného původu i olej.
49,7 %
Jen rostlinného původu
21,2 %
Jen olej
5,5 %
Asi máme, ale museli bychom s nimi nepřiměřeně daleko.
6 %
Ne, to vůbec nemáme.
17,6 %
Celkem hlasovalo 1012 čtenářů.

Kde takovou popelnici máte nejblíže svému bydlišti nebo třeba po cestě do práce? To najdete na webových stránkách projektu Třídím olej v sekci Mapa popelnic.

Místa, kde lze použitý olej (ale i další typy odpadu) odevzdat, můžete hledat rovněž na stránkách Kam s ním.

Olej sbírejte do petky

Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a v těch pak do speciální popelnice či kontejneru. Může to být jakákoliv petka - od minerálky, slazených nápojů, oleje, mléka nebo i od mycích a pracích prostředků.

V každém případě snadněji se vám bude olej nalévat do lahve s širším hrdlem, např. od mléka, džusu nebo ledového čaje. U nádob od pracích gelů je nejdříve dobré si ověřit, zda „projdou“ otvorem olejové popelnice.

Pozor!

  • Nikdy olej nedávejte do skleněné lahve, která by se při vhozu do popelnice rozbila!
  • Oleje z vaření je třeba nechat nejdřív vychladnout, aby se petka nezkroutila. Pevné tuky (např. sádlo, máslo, výpek) můžete dát do lahve menší lžící či vařečkou. Nebo ho nechte lehce rozehřát a pak ho přelijte.
  • Nikdy do popelnic na oleje nedávejte technické nebo motorové oleje!

Jaké tuky třídit?

K recyklaci se hodí prakticky všechny kuchyňské oleje a tuky. Tedy nejen ty ze smažení a fritování. V oleji jsou často nakládané také sýry, hříbky, zelenina včetně oblíbených sušených rajčat nebo třeba sardinky či tuňák. Z olivového oleje zase často bývají salátové zálivky.

Patří sem i zbytky oleje z grilování, výpek z masa či tukový škraloup z vývaru. Pokud v tuku nebo oleji zůstanou např. zbytky koření, drobné kousky zeleniny apod., vůbec nevadí.

Úspěšný projekt Třídím gastro

Projekt, který pomáhá s recyklací kuchyňského odpadu, se jmenuje Třídím gastro, odstartoval loni v květnu v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Za projektem stojí společnost Energy financial group (EFG), která provozuje dvě bioplynové stanice. Právě do nich sváží gastroodpad nejen z domácností, ale i ze školních jídelen a komerčních gastroprovozů. Odpad tak slouží k výrobě tepla, elektřiny a plynu.

Jak Češi třídí odpady a mýty s tříděním spojené

Tipy a trendy

Do projektu se již zapojila města Šumperk, Olomouc, Velké Losiny, Rapotín, Opava, Kopřivnice, Nový Jičín, Krnov, Uničov, Litovel, Slatinice, Mohelnice, Uherský Brod či Přerov. Aktuálně EFG sváží do svých bioplynových stanic již okolo 70 tun gastroodpadu měsíčně ze zhruba 500 nádob. A bilanci dále navyšuje.

„Jsme rádi, že se projekt takto uchytil. Z komunálního odpadu tak zmizí přibližně čtvrtina jeho obsahu, který by jinak skončil na skládkách či ve spalovnách, a je dále využit pro výrobu zelené energie,“ řekl Ondřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.

Odpad lze vhazovat do speciálně upravených hnědých popelnic s označením „gastroodpad“ o objemu 120 l. Nádoby jsou určeny pro tepelně upravené i neupravené zbytky potravin rostlinného i živočišného původu, prošlé potraviny, maso, mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky, čaje či kávovou sedlinu. Tyto zbytky a potraviny lze do popelnic vkládat i s původním obalem.

Popelnice nejsou jen vysypávány, ale jsou na místě vyměněny za prázdné a vyčištěné nádoby. Navíc mají gumové těsnění a přítlačnou klapku zabraňující šíření zápachu. To mj. funguje i jako štít proti hlodavcům, kteří jinak podobná místa rádi navštěvují.

Co se děje s olejem dál?

  • Vytříděný olej se sváží do továrny, kde se přecedí a pošle na čisticí linku.
  • Čistí se ve třech fázích, kdy se z něj odstraní nečistoty a zbytková voda.
  • Vyčištěný olej je hodnotnou surovinou pro výrobu druhé generace biopaliv.
  • Použité PET lahve se také recyklují.

Zdroj: Projekt Třídím olej

Reklama

Související články

Jak se správně třídí a recyklují odpady

Staré lahve, noviny, obaly, sáčky, plastové kbelíky, krabice od mléka - to všechno jsou využitelné odpady. Aby neskončily bez užitku na skládce, musíme je...

Výběr článků

Načítám