Hlavní obsah

Zábavný kontejner na tříděný odpad funguje jako hrací automat

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen se snaží lidem zpříjemnit třídění odpadu. A jde na to přes legraci. Kontejner na sklo nechala přestavět v hrací automat a odpadkové koše vydávají zvuky, jako by se smetí propadalo do nekonečné hloubky.

Článek

V Česku je tradice třídění skla celkem zaběhnutá především díky vratnému pultíku v každé samoobsluze, v Německu jsou ale lidé zvyklí třídit spíš plastové lahve, na něž se vztahuje vratná kauce zvaná pfand. Aby sklo, které je do nekonečna recyklovatelné, nekončilo ve směsném odpadu, vymyslela automobilka Volkswagen zábavný „třídící“ recept.

Kontejner na sklo je koncipován jako hra, nad jednotlivými otvory se nahodile rozsvěcují žárovky značící, kam hodit prázdnou láhev. Na displeji přitom naskakují body. Nic složitého, jen vylepšená hra, při níž zatloukáme vykukující žabky. A světe div se, mladíci nosí po večírcích plné tašky flašek a snaží se uhrát co nejlepší skóre.

Právě tak zabraly i nejhlubší odpadkové koše na světě, vhodíte-li něco do takové nádoby, odmění vás dlouhým táhlým zvukem naznačujícím nekonečný pád a efektním závěrečným žuchnutím.

Pro tento zážitek jsou lidé ochotni vysbírat odpadky v širokém okolí. A ochránci přírody si mnou ruce. Legrace zase jednou zabrala, konec cedulkám: Zákaz odhazování odpadu!  Se smetím se totiž dá ještě zažít spousta zábavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám