Hlavní obsah

Jednoduchá týdenní výzva prozradí, jak moc přispíváte ke znečištění plasty

Novinky, nes

Je to úplně jednoduchá výzva, navíc trvá jen jediný týden. Pomůže vám ale odhalit, jak si na tom vaše domácnost stojí ve spotřebě jednorázových plastů a jak se tím pádem podílí na celkovém znečištění planety. Zkusíte to?

Foto: Profimedia.cz

Ke sledování toho, kolikrát za týden použijete jednorázově použitelný plast, můžete používat tzv. swear jar, tedy sklenici závazku.

Článek

Výzvu v minulých dnech uveřejnila stanice CNN. Její návod zní jasně: Na začátku stanovené týdenní lhůty si doma postavte sklenici, do které budete dávat minci, například dvacetikorunu, pokaždé, když doma použijete plastový předmět určený k jednorázovému použití a pak jej vyhodíte. Může to být plastový příbor, kelímek, ale také sáček atd.

Po sedmi dnech zkontrolujte obsah sklenice. Množství mincí vám napoví, zda jste velkými plýtvaly, anebo zda jste k životnímu prostředí ohleduplní. Takto nasbírané „hříšné peníze” můžete pak věnovat na charitu.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

S nápadem přišla americká nezisková organizace Changing Tides Foundation, sídlící v americké Kalifornii. Neziskovou organizaci založily surferky, které se snaží inspirovat ženy k ochraně planety.

V USA bývá oblíbeným způsobem, jak v domácnostech vymýtit hrubou mluvu, právě zavedení sklenice závazku (anebo, chcete-li, sklenice sprostých slov), říká se jí „swear jar” - každý, kdo doma promluví neslušně, zaplatí do ní stanovený peníz.

A právě takovouto sklenici si na sebe vymyslela jedna za spoluzakladatelek neziskovky, když si s nelibostí uvědomila, že si doma zapomíná svůj příbor až třikrát týdně a je pak nucena používat venku jednorázově použitelný.

Kdo chce, může tuto sklenici používat trvale. Jako připomínku potřeby chovat se zodpovědně a ohleduplně k životnímu prostředí. „Myslete na ni jako na prasátko Země,” navrhuje organizace.

Anketa

Zkusíte týdenní výzvu?
Ano, jdu do toho!
8,2 %
Možná, ještě uvidím.
9,8 %
To si nejsem vůbec jistý/á.
2,7 %
Asi ne. Stejně bych zapomínal/a.
10,4 %
Ne, je to hloupost.
68,9 %
Celkem hlasovalo 594 čtenářů.

Reklama

Související články

Výměna kotle už možná výhodnější nebude

Pokud lidé uvažují o výměně starého kotle za jeho ekologičtější variantu, měli by si pospíšit. Současná, třetí vlna kotlíkových dotací, kdy mohou na výměnu...

Výběr článků

Načítám