Hlavní obsah

Jedna z nejvyšších budov na světě zůstává stále opuštěná

Jmenuje se Goldin Finance 117 a je vysoká 597 metrů. Věž v severočínském městě Tchien-ťin není však jeho ozdobou, jak bylo původně plánováno, ale spíše strašákem. Už několik let totiž marně čeká na dokončení a zůstává stále opuštěná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedokončený téměř 600 metrů vysoký mrakodrap se tyčí nad Tchien-ťinem už téměř 15 letVideo: Reuters

 
Článek

Mrakodrap začali stavět ve čtvrti Si-čching v roce 2008 podle návrhu architektonického ateliéru z Hongkongu P Group (dříve Palmer and Turner).

Jeho tvar není nijak překvapivý, jde o štíhlou věž s téměř čtvercovým půdorysem, která se s rostoucí výškou schodovitě zužuje. Zajímavě však měla být zakončena. Na vršku měl být diamant či prostě drahokam, který by byl celý prosklený a sloužil by jako veřejnosti přístupná observatoř (vyhlídkový prostor), jež by se v případě dokončení stavby stala nejvýše položenou observatoří na světě (579 m).

V současnosti drží tento rekord jiný čínský mrakodrap, Ping An International Finance Centre, jehož vyhlídková plošina je ve výšce 564 m.

Celková výška mrakodrapu - 597 metrů - je rozdělena do 128 nadzemních podlaží. Jedenáct z nich má sloužit jako technické zázemí objektu, zbytek by byl rozdělen převážně mezi kanceláře a hotel. V podzemí jsou pak ještě další čtyři podlaží.

Jak připomíná agentura Reuters, kdyby byla věž dokončena, zařadila by se rázem mezi nejvyšší stavby světa. (Konkrétně na šesté místo - pozn. red.).

Nejvyšší stavby světa
StavbaMěstoVýška (m)Počet nadzemních podlažíRok dokončení
Burdž ChalífaDubaj8281632010
Merdeka 118Kuala Lumpur679118ve výstavbě, dokončení plánováno na 2022
Šanghaj TowerŠanghaj6321282015
Mekka Clock Royal TowerMekka6011202012
Ping An International Finance CentreŠen-čen5991152017
Zdroj: web Emporis

Největší dřevěné budově v Evropě hrozí kolaps, na její záchranu nikdo nemá peníze

Tipy a trendy

Ze statistiky webu Skyscrapercenter, jenž je věnován mrakodrapům celého světa, pak vyplývá, že ve své zemi by se věž usadila na třetí příčce za Šanghaj Tower (632 m) a Ping An International Finance Center (599,1 m).

Budova, připodobňovaná svým tvarem k vycházkové holi, patří developerské společnosti Goldin Properties Holding a původně měla být dokončena již v roce 2014.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Její stavba však byla v minulých letech už dvakrát kvůli problémům s financováním pozastavena, naposledy v roce 2019. Od té doby zůstává mrakodrap nedotčený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám