Článek
Domácí bar doplníme lihovinami a destiláty, které vytvoří základ koktejlů i drinků a propůjčí jim charakteristickou chuť. Zaměříme se hlavně na kvalitní nápoje, jako je whisky, gin, rum, koňak, vodka, brandy, tequilla nebo vermut.
Každý si vybere podle toho, jaký druh nápoje chce připravovat. Hodit se budou i cukrové sirupy, čerstvé ovoce, olivy a bylinky pro dozdobení. Inspirací a podnětem k nákupu budou také barmanské pomůcky včetně nápojového skla. Tvar skleniček volíme podle charakteru a druhu nápoje.
Nezbytné barmanské pomůcky
Nemáme-li doma šejkr, použijeme míchací sklenice kónického tvaru s odměrkou. V opačném případě oceníme dvoudílný šejkr (boston), skládající se z kovové a skleněné části, nebo třídílný, který tvoří střední část se zabudovaným sítem a uzávěrem (hlavou).
Míchací sklenici nahradíme džbánem ze silnějšího skla s hubičkou pro snadné nalévání.
Potřebujeme-li připravit větší počet nápojů, bude se hodit elektrický mixér. Vrtulkový využijeme na míchání nápojů bez větších kousků ovoce nebo ledu, a naopak v nožovém mixéru připravíme nápoje z čerstvého ovoce.
Zatímco barmanskou lžící s dlouhým držadlem zamícháme nápoje ve džbánu, kratší lžičkou promícháme drinky v míchací sklenici. Barovým sítkem odstraníme z míchací sklenice nebo šejkru kousky ledu.
Na led použijeme děrovanou lopatku nebo větší lžíci. Hodit se bude i nůž s dvojitým rozeklaným hrotem na krájení ovoce do nápojů a současně k napichování. Práci s ledem si usnadníme kleštěmi s úchopnými zuby. Přimrzlé kostky ledu odstraníme kladívkem k drcení kostek ledu, nebo drtičem ledu na výrobu ledové tříště.
Téměř po celý rok se bude hodit patentní uzávěr na sekt, který uchová 24 hodin otevřenou láhev sektu, aniž by z láhve vyprchal kysličník uhličitý, ale užijeme i vývrtky, loupač citrusů či nálevky.
Druhy sklenic na míchané nápoje
Koktejlky - sklenky na vyšší nožce - pro přípravu krátkých míchaných nápojů
Tumblery - s rovnými stěnami bez nožky a dnem ze skleněného ledu - na dlouhé nápoje, nižší a širší tumbler se hodí na lihoviny s ledem
Flétna - štíhlá sklenka na nožce - na šumivá vína a nápoje
Šampaňská miska na vysoké nožce - vhodná na nápoje s drceným nebo vločkovým ledem
Goblet - sklenka otevřeného tulipánovitého tvaru na nižší nožce
Likérka - s nožkou - na lihoviny, likéry a tzv. krátké drinky
Koňakovka - sklenka na hodně nízké nožce, široká s uzavřenými okraji - na brandy
Práci s nápoji urychlí lis na citrusy, ať už ruční, nebo elektrický. Vděčná jsou brčka, koktejlová napichovátka nebo rozlišovače skleniček. Samozřejmostí je tác nebo set tácků pod sklenky a koktailové ubrousky. Nyní už je nejvyšší čas na míchání a servírování koktejlů!