Hlavní obsah

Jde to. Architekti vytvořili projekt zástavby s 500 byty v harmonii s představami místních obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrhovat nové objekty do městského prostředí přináší spoustu úskalí. Počínaje existujícími stavebními omezeními přes potřebu zapadnout, nebo naopak viditelně se odlišit od okolní zástavby až po přijetí, či naopak odmítnutí místních obyvatel. Poslednímu problému se do značné míry podařilo úspěšně vyhnout architektům při návrhu nové zástavby v Düsseldorfu nazvané Zelený střed (Grüne Mitte). S projektem totiž od počátku podrobně seznamovali veřejnost, která měla možnost se k němu vyjadřovat.

Foto: Archiv architektů

Zajímavostí je také velká barevnost plánovaných budov.

Článek

Jak vysvětlují architekti z dánského studia MVRDV a německého LOLA Landscape Architects, u příliš mnoha developerských projektů mívá místní komunita tvrdou volbu: buď přijmout návrhy předložené developery a magistrátem, anebo proti projektu rovnou bojovat.

Hned na počátku práce na projektu Zelený střed ve čtvrti Flingern-Süd se proto dohodli, že takto postupovat v žádném případě nechtějí. Jejich projekt je proto ukázkou, kam až lze při návrhu nové výstavby v městském prostředí dojít, když autoři zvolí přístup založený na otevřené komunikaci, vyjednávání a kompromisech.

Právě takto nakonec vytvořili urbanistický projekt přinášející městu mimo jiné 500 nových bytů, z nichž bude přibližně polovina sloužit jako sociální nebo cenově dostupné bydlení. Součástí plánu jsou rovněž komunitní prostory, které pozvedají čtvrť a zároveň naplní očekávání města a developera.

Letiště Václava Havla rozzáří tři lucerny

Tipy a trendy

V místě plánované výstavby je v současnosti supermarket, a jak vyšlo z debat s veřejností, místní komunita si přála zachování nákupního centra i do budoucna, neboť představuje i důležité společenské centrum dění.

Jako odpověď na přání a představy veřejnosti tak nakonec vznikl návrh, jehož podstatou je řetězec budov, jenž obemyká centrální nádvoří plné zeleně a veřejných, sportovních i společenských prostorů. Právě odtud je také odvozen název projektu - Zelený střed.

Zajímavostí, která upoutá každého už na první pohled, je velká barevnost plánovaných budov. Ani ta není náhodná. Vychází totiž z charakteristiky třídy Kiefernstrasse, která je známá pestrobarevnými graffiti a historií squattingu, jež se datuje do 80. let minulého století. Nově plánovaná zástavba na tuto ulici navazuje, a tak v moderním jazyce přebírá její vizuálně nejkřiklavější rys.

Aby se projekt ekonomicky vyplatil, je do něj zakomponovaná i výšková kancelářská budova vsazená do jihozápadního nároží. A i zde se opět projevila vůle místních, architekti tuto stavbu navrhli jako dvojici na sebe usazených krychlí sahající do výšky 17 podlaží.

Zpětná vazba komunity navíc vedla k návrhu udržitelných prvků v rámci projektu, včetně podlah z CLT materiálu, fotovoltaických panelů, zelených střech a vytvoření systému umožňujícímu recyklaci materiálu ze stávajícího nákupního centra.

Anketa

Líbila by se vám podobná zástavba u vás v obci?
Ano, vypadalo by to živě a zajímavě.
61,3 %
Asi by mi to nevadilo.
5 %
Moc ne...
3,6 %
Ne, to by se mi nelíbilo.
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Díky Novému srdci bude v centru Düsseldorfu pulsovat život 24 hodin denně

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám