Hlavní obsah

Díky Novému srdci bude v centru Düsseldorfu pulsovat život 24 hodin denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrální části německého Düsseldorfu zvané Kennedydamm vyroste nový multifunkční komplex, který nabídne obyvatelům města nejenom nové byty, ale také spoustu služeb, kulturních zařízení a sportovního vyžití. Jeho název zní Nové srdce (Neues Herz) a autory jeho návrhu jsou architekti z mezinárodně uznávaného nizozemského ateliéru UNStudio.

Foto: Engram

Vizualizace pohledu z ptačí perspektivy

Článek

Komplex multifunkčních budov se spoustou zeleně na svých fasádách je nejnovějším projektem nizozemských architektů, který vyšel jako vítěz z mezinárodní soutěže vypsané představiteli města Düsseldorf a tamního developera die developer.

Jak je pro nizozemské architekty příznačné, svůj projekt navrhli tak, aby město získalo nejenom esteticky vyhlížející stavbu, ale aby zároveň bylo pro jeho obyvatele příjemné ji navštěvovat. Objekt je navržen jako udržitelný, což mj. zahrnuje využívání nejmodernějších udržitelných technologií a inteligentního designu. Stavba a její vybudování pomohou uspořit 34 % CO2, fasáda s integrovanými fotovoltaickými plochami bude generovat energii atd. Vytápění bude z geotermálního zdroje a stejně tak bude v létě interiér objektu ochlazován. V Novém srdci bude rovněž připravena infrastruktura pro nabíjení elektromobilů.

Zelené srdce pro všechny

Budova vyroste ve čtvrti Kennedydamm, která má v blízké budoucnosti doznat velkých změn. Od nedalekých samostatných věží na panoramatu města se bude lišit mj. tím, že je uspořádána jako dvě vysoké, štíhlé věže obklopující komunitní centrum. Toto rozložení hmoty umožňuje lepší průchod vzduchu, a tedy přirozené provětrávání celé oblasti a zároveň kontrastuje se shlukem výškových budov na Kennedydammu.

Hluboké balkony a terasy, veřejný park, velkorysé veřejně přístupné náměstí a začlenění komunitního centra vytvoří živý veřejný prostor a nabídnou plochy pro dočasné kulturní a společenské akce.

Provázanost s okolím

Protože stavba bude stát v bezprostřední blízkosti magistrály Kennedydamm, navrhli architekti i tzv. zážitkovou lávku pro pěší, která tuto komunikaci překlene, a umožní tak snadný a pohodlný přístup obyvatelům města i z druhé strany. Zároveň tato lávka propojí všechny budovy komplexu.

Budova, která nikdy nespí

Komplex budov je navržen jako místo s rozmanitými funkcemi. Společně s obytnými jednotkami rozličných velikostí zde vzniknou gastronomické provozy, kulturní podniky, prostory pro fitness, ale i lékařské služby, denní stacionář, komunitní centrum a místa pro další společenské a volnočasové aktivity.

V jedné části pak budou i kancelářské prostory s velmi flexibilním uspořádáním a po zkušenostech z pandemie také coworkingové prostory.

Jak říkají architekti, Nové srdce se stane místem, kde bude život pulsovat 24 hodin denně. V ideálním případě by tak lidé měli možnost bydlet ve stejném komplexu, kde budou mít i pracoviště a veškeré služby. Kdy konkrétně bude projekt zrealizován, architekti prozatím neprozradili.

Technické informace

Užitná plocha: 60 766 m2 (nad zemí) + 15 057  m2 (pod zemí)

Zastavěný objem: 247 366 m3 (nad zemí) + 84 301 m3 (pod zemí)

Velikost pozemku: 10 342 m2

Funkce budovy: smíšená

Anketa

Líbí se vám podobný typ multifunkčních staveb?
Ano, vnášejí do „mrtvých“ částí měst zase život.
84,3 %
Nevím, já tomu moc nerozumím.
2 %
Ne, jsou k ničemu.
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Japonci představili světu svůj nejvyšší mrakodrap

Tipy a trendy

Osm kilometrů stromků zcela změní tvář náměstí v centru města

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Multifunkční budovy

Související články

Výběr článků

Načítám