Hlavní obsah

Jako pták mezi úbočími okolních pohoří. Nové letiště se bude pyšnit elegantními tvary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské město Li-šuej v provincii Če-ťiang bývá nazýváno „lesní město“. Ne nadarmo. Je ukryto v bujné zeleni divoké přírody a leží v údolí svíraném pohořími. Město s 2,5 milionu obyvatel zatím nemá žádné letiště, ovšem to se má vbrzku změnit. V minulých dnech tamní představitelé odhalili vítězný návrh na jeho podobu. Autory jsou architekti z místního, velmi ceněného ateliéru MAD Architects a letiště se v jejich návrhu pyšní velice elegantními, organickými tvary, které s okolní krajinou hezky souzní.

Foto: Archiv architektů

Architekti navrhli horské letiště, které připomíná ptáka chystajícího se vzlétnout (vizualizace)

Článek

Město Li-šuej, které leží na jihozápadě země, vzhledem k rostoucímu počtu svých obyvatel potřebovalo letiště pro vnitrostátní linky už jako sůl. Jeho představitelé pro ně už vybrali i vhodnou lokalitu, která leží 15 kilometrů jihozápadním směrem od města, a dokonce se začalo už i se stavbou.

V soutěži na jeho novou podobu zvítězil návrh, který respektuje okolní krajinu. „Li-šuej je zahradní město a jeho letiště by také mělo mít zahradní charakter. Jako městské letiště ztělesňuje podstatu dopravních zařízení jako veřejného prostoru, přičemž upřednostňuje pohodlí, zaměření na potřeby lidí a městskou identitu před pouhou velikostí a extravagancí,“ popisuje návrh šéf studia, architekt Ma Jen-sung.

Vzhledem k poloze půjde o tzv. horské letiště, zabere plochu 2267 hektarů, přičemž maximální výškový rozdíl terénu je 100 metrů. Nejvýraznějším prvkem je velká stříbrobílá střecha připomínající při pohledu z výšky ptáka připravujícího se ke vzletu, jak popisují architekti. Právě budova v podobě ptáka bude vyrovnávat výškový rozdíl terénu a umožní vizuálně hladké začlenění letiště do hornaté krajiny. Stavba má mít na výšku 23,95 m a uvnitř nabídne plochu 12 100 m2.

V interiéru se ovšem cestující budou moci těšit pohledem na stěny v teplých odstínech dřeva a denní světlo bude dovnitř dopadat skrze světlík ve střeše ve tvaru vesmírné lodi. Takto pojatý interiér má být přirozeným přechodem do okolní zalesněné horské krajiny.

Terminál s plánovanou kapacitou jeden milion odbavených cestujících ročně bude mít jedno a půl podlaží s tím, že odletové zázemí bude v přízemí a čekárny ve druhém patře. Parkoviště bude zapuštěné, aby ani to nenarušovalo příliš okolní krajinu.

Jak upozorňují architekti, letiště má být dokončeno a uvedeno do provozu už na konci letošního roku. Město plánuje přistavět v budoucnosti ještě druhý terminál, určený pro mezinárodní přepravu.

Anketa

Líbilo by se vám takové letiště v blízkosti vaší obce?
Ano, vypadalo by to hezky
85,4 %
Docela ano
4,3 %
Moc ne
1,2 %
Ne, to by se mi nelíbilo
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Přehrada s buddhistickým chrámem i letiště jako most, tak má vypadat nové město v Bhútánu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám