Hlavní obsah

Jako by na něm kotvila plachetnice. Tak vypadá nový mrakodrap od automobilky Aston Martin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značku Aston Martin mají automobiloví laici nejspíše spojenou s dobrodružstvími agenta Jamese Bonda. A právě k sídlu, které by sedělo nějakému padouchovi z bondovky, bývá někdy připodobňován i nově dokončený mrakodrap, který automobilka postavila v Miami na Floridě.

Foto: Archiv automobilky

Nově otevřená budova má výšku 249 metrů

Článek

Skoro by se dalo říci, že mezi velkými automobilkami je určitou tradicí postavit mrakodrap, aby předvedly své designérské schopnosti v novém světle, tedy v oblasti architektury. Nejnovějším přírůstkem do rodiny výškových budov, za nimiž stojí slavný výrobce automobilů, je právě dokončená budova, kterou v Miami postavila britská společnost Aston Martin. Na návrhu spolupracovala s architektem Rodolfem Mianim z argentinského ateliéru Bodas Miani Anger.

Mrakodrap na adrese 300 Biscayne Boulevard Way má výšku 249 metrů rozdělenou do 66 podlaží, v nichž je umístěno 391 ultra luxusních bytů. A jak společnost upozorňuje na svém webu, 99 procent z nich už zná svého majitele, přičemž více než polovina této komunity patří rovněž mezi hrdé vlastníky vozu téže značky.

Aston Martin se pro své klienty snaží zajistit jen to nejlepší, a tak každý majitel nového bytu má možnost nechat si nový domov zařídit na míru přímo od týmu automobilky. Na výběr mají ze tří stylů interiéru.

Bugatti postaví v Dubaji svou první rezidenční budovu. Má být ztělesněním francouzského „umění žít“

Tipy a trendy

Timeless ztělesňuje klasický design Aston Martin a využívá dědictví britské značky k vytvoření modernějšího stylu, zatímco Covert čerpá inspiraci z interiérů tmavších konceptů automobilů. Obyvatelé, kteří si chtějí dopřát extra vysokou úroveň luxusu, si mohou vybrat kolekci Indulgent, oslavující přírodní materiály s jemnější, uklidňující paletou.

Foto: Archiv automobilky

Budova má ojedinělý tvar inspirovaný námořní tematikou

Styl automobilky skrz naskrz budovou

Budova, která působí dojmem, jako by na jejím vrcholu kotvila plachetnice, a někdy bývá přirovnávána k plachtě celá, odráží prostředí přístavu a nabízí úchvatný panoramatický výhled na záliv Biscayne, řeku Miami a dynamické panorama města.

Jak říkají autoři návrhu, stavba se snaží vyzařovat vzrušující pocit ze sportovních vozů značky. Jakmile proto vejde host do vstupní haly, může snadno rozpoznat designovou DNA britské automobilky.

„Náš designový jazyk je založen na kráse a poctivosti a autenticitě materiálů. Aston Martin Residences Miami je pro lidi, kteří oceňují nejvyšší kvalitu a řemeslné zpracování, kteří milují pocit něčeho, co je nadčasové. Interiéry v naší první rezidenční budově jsou v podstatě stejné jako interiéry v  Aston Martinu,“ říká Marek Reichman, výkonný viceprezident a hlavní kreativní ředitel společnosti Aston Martin.

Architekt Rodolfo Miani pak dodává: „Tato spolupráce mezi architektonickým a automobilovým světem byla skutečným spojenectvím, které přináší povznesenou symfonii designu a detailů do každého aspektu budovy.“

Relaxační zóna na prahu domova

Mezi hlavní prvky, které zdobí celou budovu, patří dveře s ručními klikami Aston Martin na zakázku a koženými výplněmi v barvě poštolčího peří. Obyvatelé si mohou vyrazit za odpočinkem do společných prostor, které skýtají plochu takřka 4000 m2. Naleznou je mezi 52. a 55. patrem budovy a jsou propojeny monumentálním skleněným schodištěm.

Je zde například dvoupodlažní fitness centrum s výhledem na Atlantský oceán, umělecké galerie, dvě kina, virtuální golfový simulátor, business centrum a konferenční místnost, dětský koutek, stejně jako lázně s kompletními službami, kosmetický salon a holičství.

V 55. patře pak na obyvatele domu čeká nekonečný bazén s panoramatickým výhledem. Na stejném podlaží kromě terasy s bazénem jacuzzi a lehátky nechybí samozřejmě ani ultra luxusní sky bar se salonkem, stejně jako špičková kuchyně, taneční sál a soukromé jídelní prostory.

V budově je sedm penthousů (všechny mají soukromé bazény a prostorné terasy), několik dvoupodlažních bytů a řada rozlehlých rezidencí s jednou až pěti ložnicemi. Pomyslnou třešinkou na dortu je nádherné třípodlažní kondominium s celkovou obytnou plochou 2526 m2, které se nachází na samém vrchu budovy.

Obyvatelé mají také přímý přístup k moři prostřednictvím exkluzivního přístavu superjachet a mohou využít služeb komorníka.

Po cenných zkušenostech, které automobilka získala při realizaci této stavby, se už její designérský tým pustil do dalších rezidenčních projektů. Patří mezi ně návrh soukromé rezidence v New Yorku a první dům vzniká podle návrhu automobilových designérů rovněž v Asii.

Anketa

Líbí se vám myšlenka, že byste měli vůz i byt od designérů téže značky?
Ano, moc!
66,6 %
Docela ano
12,5 %
Ani moc ne
10,2 %
Ne, každý by se měl držet svého
10,7 %
Celkem hlasovalo 722 čtenářů.

V Miami staví luxusní mrakodrap s parkováním přímo v bytě

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám