Hlavní obsah

Jak vytvořit z jídelny inspirativní místo

Právo, Sylva Svobodová

Vaření a příprava jídla zaberou spoustu času, proto si ho náležitě vychutnáme. Je důležité cítit se při stolování pohodlně, být v hezkém prostředí, obklopit se doplňky, které jsou funkční a líbí se.

Foto: Trachea

Zajímavé dispoziční řešení kuchyně a jídelny, která je na dosah, ale zároveň prostorově oddělená. Kuchyně má fóliovaná dvířka, provedení dřevodekor ořech Dijon.

Článek

Většina z nás si přeje mít jídelnu jako součást obytného prostoru, ne jako samostatnou místnost. Přesto požadujeme jisté soukromí, a tak architekti kuchyň a jídelní kout oddělují od ostatního prostoru třeba posuvnými příčkami nebo zvýšeným pódiem.

Foto: Designor

Jídelní stůl má mnoho podob. Večer se promění ve slavnostní tabuli a místo, kde se setkáváme s přáteli.

K optickému předělení se využívá jako trik i odlišná podlahová krytina (dlažba – dřevěná podlaha), čarovat můžeme i s barevným kontrastem.

Velký stůl je základ

K velkému stolu se usadí více osob najednou, je přehledný, pojme rozmanité ingredience, dekorace a každý ze stolujících se cítí pohodlně. Jestliže nám to prostor dovolí, pořiďme tedy stůl co největší.

Foto: MT nábytek

Jídelna Gladys ve francouzském stylu, jídelní stůl 160/82/90 cm, jídelní židle 42/100/41 cm, cena 22 652 Kč.

Když s místem bojujeme, vybírejme rozkládací typ, který uplatníme s návštěvou či při rodinných oslavách.

Kulatý tvar stolu je ideální, protože všichni mají k sobě stejně blízko. Běžný je průměr 105 nebo 120 cm, ale počítejme s tím, že kruh nebo ovál vyžaduje větší prostor.

Foto: YIT

Menší prostory se vyplatí zařídit ve světlém odstínu. Prostor se opticky zvětší a prozáří. Čistě bílá je vždy dobrá volba.

Obdélník je z hlediska prostorové náročnosti praktičtější, nejlépe o velikosti 90 x 180 cm. K takovému už se pohodlně usadí šest osob. Každý by měl mít kolem sebe plochu o šířce 60 až 80 cm a hloubce 30 až 35 cm. Na zbytek volného prostoru patří dochucovadla, talířek s pečivem, váza s květinami.

Oblíbené materiály

Nejoblíbenějším je masivní dřevo nebo deska z dýhy. Efektní je kombinace dřeva s ocelí nebo nerezem, protože odlehčí celkový dojem.

Stůl může mít desku i z matného, čirého nebo tónovaného skla.

Židle

Je součástí stolu a má s ním souznít tvarem, materiálem, stylem. Preferujeme příjemný, komfortní, ergonomicky tvarovaný nábytek, nejlépe s područkou. Praktický sedák je podle odborníků mírně zakloněný dozadu a opěrka zad vyšší. Hrana sedáku nesmí tlačit pod kolenem.

Foto: Claro

Jídelní stůl je v centru dění, a proto se vyplatí zainvestovat do krásného svítidla. VITA Eos je majestátní a přitom křehké a lehké, materiál přírodní husí brka. Barva bílá, cena 2100 Kč.

Mezi deskou stolu a židlí má zůstat volný prostor alespoň 27 až 30 cm. V obchodě si židli vyzkoušíme a volíme provedení, u něhož si dovedeme představit dlouhé sezení. Rovněž otestujeme, jak se židle odsunuje od stolu. Nesmí být pro nás těžká, opěrka má padnout dobře do dlaně.

Důležitý je i materiál, protože kousek jídla čas od času může „přistát“ tam, kam nemá. Zvláště když máme děti. Snadno pratelný a snímatelný potah nebo hladká, z výroby naimpregnovaná kůže, je dobrá volba.

Osvětlení

Originální kousek, kterého si všimneme na první pohled – takové má být osvětlení nad jídelním stolem. Důležitý je vzhled, ale i jeho tvar, velikost.

Nesmí překážet (spodní část má být od desky stolu vzdálena 70 cm) a vrhat nechtěné stíny, ostře nás oslňovat. Na spolustolovníky i jídlo musí být dobře vidět.

Foto: Designor

Ikonický květ Unikko lime se objevil i na svítidlech nad jídelním stolem. Tři kusy perfektně nasvítí i dlouhý stůl určený pro 8 osob.

Jestliže je stůl velký a stojí v prostoru, můžeme zvolit více svítidel v řadě za sebou. Pokud je menší a přisazený u stěny, lze využít i nástěnný typ svítidla.

Příjemné je teplejší světlo se spodní plochou z mléčného skla, mléčné žárovky. Praktický je i stmívač, kterým regulujeme intenzitu světla a vytváříme atmosféru. Svítidlo nad stolem může být ze stejné série, ale právě nad stůl je krásný solitér.

Podlaha

Krytina u linky a pod jídelním stolem se liší a tvoří optické předěly. U pracovní desky je vhodná keramická dlažba, neboť je odolná vůči vodě, mastnotě, snadno se udržuje v čistotě.

Foto: Rako

Dlažba ze série Board má reliéfní povrch s kontrastem lesku a matu. Velkoformátové dlaždice nabízí skladby s minimální spárou. Nabídku doplňuje mozaika a dekorace imitující ručně natřené, oprýskané dřevo v modré a bílé barvě. Slinuté dlaždice 1364 Kč/m2.

Jídelní stůl je v jiné zóně a podlaha navazuje na obývací pokoj. Zvolit správně krytinu je důležité, koupě a pokládka jsou finančně náročné záležitosti a podlahu nelze hned tak vyměnit.

Pro jistotu volíme neutrální odstíny, k nimž se lépe kombinuje vybavení. Mysleme i na údržbu. Oceníme, když podlahu očistíme běžným smetákem, vysavačem nebo vlhkým mopem.

Foto: Hornbach

Vinylové podlahy jsou do jídelny jako stvořené. Odolné vůči oděru i vodě, pružné, pocitově teplé, nabízí pestrou škálu dekorů.

V jídelně jsou oblíbené zejména tři krytiny: vinyl, dřevo a keramika. Proč?

Vinyl: zatlačil do pozadí laminátové podlahy. Je více praktický. Odolává vodě, je měkčí, teplejší na omak, pružnější a tišší. Také se běžně nepoškrábe a hlavně nabízí skvělé imitace (dřeva, kamene), rozmanité dekory a barevné odstíny.

Dřevo: vytváří útulnost, pocit hřejivosti. Je to prověřený materiál, který lze renovovat. Nemá rád delší kontakt s vodou, ale to v jídelně nehrozí, protože malou nehodu hned řešíme.

Keramika: vítěz v odolnosti i životnosti. V létě chladí, v zimě v kombinaci s podlahovým topením bezva hřeje. Oblíbené jsou imitace přírodních materiálů a hospodyňky ji chválí za nenáročnou údržbu.

Stolování není chaos

K dobrému jídlu patří krásně prostřený stůl. Bílý ubrus, který přesahuje stůl o 20 cm, váza s čerstvou květinou, sezónní dekorací, zapálené svíčky, sváteční servis a broušené nápojové sklo podpoří aktuální atmosféru.

Pro každý chod nachystáme jiný talíř – hluboký, mělký a dezertní. Na levé straně má místo talířek na pečivo.

Foto: Whirlpool

Do jídelny patří i vestavná vinotéka určená na dlouhodobé skladování. Celkový objem 83 litrů, nízká hlučnost, velikost: 687 mm (výška) x 560 mm (šířka) x 555 mm (hloubka). Cena 25 390 Kč.

Vedle sebe leží maximálně tři kusy příborů. Nejdále od talíře jsou ty, které použijeme jako první. Dezertní lžička a moučníková vidlička je nad centrálním talířem.

Stolujícímu připravíme pouze tři typy sklenic. Sklenice na víno se dává ke špičce hlavního nože a za ní má místo sklenice na vodu. Nechybí číška pro aperitiv.

Foto: Moser

Na sváteční chvíle vyndáme nápojový soubor z ručně foukaného ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu. Leštěno do vysokého lesku.

Chybět nesmí ani ubrousek. Papírový nebo látkový. Papírový zůstane na stole, látkový rozložíme při stolování na klín.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám