Hlavní obsah

Nábytek skrytý v deskách šetří prostor a přináší uživateli svobodu

Novinky, Kristýna Křížová

Promyšlený designový návrh desek, které jednoduchým pohybem proměníte v pohodlný nábytek, nese název devadesátistupňový. Pootočením o tento úhel z nich totiž vykouzlíte postel, knihovnu nebo pracovní místo. Nábytek je vyroben z topolu, břízy, překližky a z nerezové oceli. Na kreslení do volného plenéru se tak už mnozí nemusí spokojit jen s malou stoličkou, ale mohou si s sebou vzít i plnohodnotné vybavení podle svých potřeb.

Článek

Kapteinbolt je designové studio pro 2D a 3D design, spoluzaložený nizozemským interiérovým architektem Louwrienem Kapteinem a designérem Menno Boltem. Právě oni navrhli působivý nábytkový systém FLKS, který je velmi flexibilní a podle autorů se hodí hlavně pro umělce.

"Systém je jednoduchý, stačí otevřít panely a rozevřít stůl a židli. Nohy od stolu a židle jsou opatřeny speciálně navrženými klouby, ty vytáhnete a otočte o 90 stupňů," tvrdí Kaptein.

Šetří místo v malých bytech

Kaptein nábytek navrhl po úvahách o bytech přeplněných nábytkem, které jsou pro mnohé nepříjemně stísněné, ale nemají jinou možnost volby. Říká k tomu "Tento design se vyznačuje jednoduchostí, srozumitelností, a přináší svým uživatelům svobodu a hlavně šetří prostor."

"Rozměry desek jsou velikostně navrženy podle Moduloru Le Corbusiera," tvrdí Kaptein. Slavný moderní architekt Le Corbusier se při navrhování interiérů zabýval geometrií a zlatým řezem.

Jeho Modulor je založen na psychologickém působení harmonie vyvolané proporcemi zlatého řezu, který podle něj umožňuje promítnout přírodní zákony do architektonického návrhu. Modulor je v jeho pojetí univerzální proporční jednotkou, která vycházela z lidské postavy.

Designéři by systém chtěli v budoucnu vyrábět ve větším množství. Zatím jsou k dostání jen kusy ruční práce v Holandsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám