Hlavní obsah

Interiéru dodá styl dřevo, které voní dálkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masivní dřevo je léty ověřenou stálicí na poli interiérového vybavení. Když navíc sáhnete po exotických dřevinách nebo dalších přírodních materiálech, jako je třeba ratan, dodá dřevo interiéru punc stylovosti a luxusu.

Foto: Westwing

Organicky zakřivené tvary a přírodní mangové dřevo, to je stolek Benno. Skvěle poslouží jako noční stolek stejně jako odkládací stolek v obýváku. Cena 6549 Kč

Článek

Masivní dřevěný nábytek má své místo zejména v reprezentativních místnostech, nejčastěji v pracovně či obývacím pokoji. V případě, že je prostor propojený s kuchyní, jsou na nábytek kladeny vyšší nároky. Přece jenom kuchyně je citlivým místem s ohledem na vlhkost.

„Dřevo je materiál, který přirozeně pracuje, proto se dnes již obvykle pro nábytkové plochy nepoužívá masiv tak, jak jsme ho znali dřív – tedy z jednoho kusu fošny či prkna,“ říká Martin Dusík, obchodní ředitel firmy Trachea. Dále dodává: „Aby dřevěná dvířka vydržela kdekoli v interiéru a nekroutila se, je třeba zajistit protitah v rámci jejich skladby, a to buď slepením více vrstev dřeva, nebo rámovou konstrukcí s vyztuženou střední příčkou.“

Proměnou malého bytu získala majitelka jednoduchý a účelně zařízený domov

Tipy a trendy

Dřevo s nádechem exotiky

Určitě ale nemusíte zůstat jen u dřevin typických pro naše končiny, jako jsou třeba dub či jasan. I u nás je totiž k dostání nábytek z exotických dřevin.

Narazit tak lze např. na sheesham známý také jako palisandr. Nejznámější a k výrobě nábytku nejčastěji používaný je ten indický. Jeho dřevo může mít mnoho barev od zlatavé hnědé přes černo-hnědou až po tmavě hnědou. Konkrétní odstín se bude měnit i podle toho, jak bude dřevo nařezané.

Foto: Westwing.cz

Se dřevem nemusejí být místnosti nudné. Stačí si pořídit kousek, jako je jídelní stůl Soft, vyrobený z dubové dýhy. Cena 9899 Kč

Atraktivní je rovněž mangové dřevo. Mangovníků existuje mnoho druhů. Nejznámější je i v tomto případě ten indický. Pro výrobu nábytku se používá hlavně dřevo z vnitřní části kmene, má totiž krásnou tmavohnědou barvu a viditelnou černou kresbu. Osobitou kresbou vyniká také dřevo sungkai, které se dováží z Malajsie a Indonésie.

Stálicí je teakové dřevo. Své místo má i v interiéru, hojně se s ním ale můžeme setkat u zahradního nábytku. A to pro svoji extrémní odolnost vůči nepříznivým klimatickým podmínkám.

Exotických dřevin je pochopitelně mnohem více. Jedno ale mají všechny shodné, u nábytku u nich musíte počítat s vyšší cenou. Platí přitom, že čím starší použité dřevo je, tím je dražší i daný kousek nábytku. I proto se nepoužívají jako „čistý“ masiv. Častěji se setkáme s použitím ve formě dýhy. Výhodou dýhy je mj. tvarová stálost.

4 věci, které se vyplatí vědět, když uvažujete o dřevostavbě

Tipy a trendy

Cannage neboli vzor ratanového výpletu

Dřevo není jediným přírodním materiálem, který má v interiérech své stálé místo.

Oblíbený je třeba bambus, což je tráva, nikoliv strom. Je pevný, dutý a roste vzpřímeně. Stále moderní je i ratan. To je pro změnu pralesní popínavá rostlina. Tato liána má stonek silný pouze několik centimetrů a dlouhý až 100 m. Má velmi světlou barvu, která připomíná dřevo lipové. A hlavně na rozdíl od bambusu je velmi pružná. Právě tato její elasticita dává ratanovému materiálu rozmanité využití nejen při výrobě nábytku, ale také osvětlení či různých dekorací.

Foto: Westwing.cz

S boho stylem si přírodní materiály rozumějí.

V kurzu je ovšem také kombinace dřeva s ratanem, resp. ratanovým výpletem zhotoveným tradiční technikou cannage. Někdy se mu říká také vídeňská pletenina. Cannage se používá především k výpletu sedací a opěrné části židlí. Pruty se ručně paličkují v sestavě dvou vertikálních sloupků a dvou horizontálních řad, které tvoří pevný základ výpletu. Poté se výplet zarovná hřebenem, aby se vytvořily rovné a identické čtverce. Takto připravená výplň se protká dvěma uhlopříčkami, což na konci vytvoří typický šestihranný vzor.

„Vzor typický pro ratanový výplet je v dnešní době nesmírně populární. Objevuje se v kolekcích světových návrhářů a značek na porcelánu, nábytku, ale třeba i tapetách,“ upozorňuje Gabriela Schinkario, specialistka na interiérový design butikového e-shopu PerdonaHome. Nejde přitom o žádný nový objev. Cannage byl vidět už na francouzském dvoře v 17. století. My ho ale více známe až z pozdější doby, ze slavných židlí thonetek.

Poprvé se vídeňská pletenina objevila v roce 1930 na židli a křesle 811, které navrhl Josef Hoffmann. V nabídce firmy Ton je najdete i dnes. Dodejme, že výplet může být i z jiných přírodních materiálů, třeba ze třtiny.

Nábytek s ratanovým výpletem sluší mnoha interiérovým stylům. Pokoji může dodat francouzský šarm stejně tak nádech koloniálního stylu. Designéři ho s oblibou začleňují do boho stylu. A zajímavě působí i v industriálně pojatém bytě.

Anketa

Máte rádi exotická dřeva a jim příbuzné materiály v interiéru?
Ano, velmi.
45 %
Docela ano.
40 %
Já to nepoznám.
3,3 %
Moc ne.
8,3 %
Ne, to se mi nelíbí.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Volte vany odolné a útulné

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám