Hlavní obsah

Interiér rodinného domu dostal nový háv v monochromatických barvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé třípodlažního rodinného domu v Jenštejně se rozhodli pro jeho rekonstrukci. Původní dispoziční řešení domu bylo celkem v pořádku, proto architekti z ateliéru BekArch změnili jen několik drobností. Větším zásahem byla výměna schodiště. Nejvýraznějším dokladem rekonstrukce je nové zařízení interiéru v odstínech bílé, šedé a černé barvy.

Foto: Filip Györe

Hlavní obytný prostor v domě rozděluje truhlářsky vyrobená stěna, do níž je na straně obýváku vsazena televize.

Článek

Velmi zajímavý a elegantní interiér získal třípodlažní rodinný dům v Jenštejně. Architekti jeho vnitřní prostory oděli do téměř monochromatického hávu. „Díky propojení s exteriérem a zahradou jsme si mohli dovolit odstíny černé a šedé,“ vysvětlili volbu barevnosti architekti. Tmavé, v některých případech vysloveně černé prvky, se přitom prolínají celým interiérem.

Hlavní obytný prostor domu je umístěn v přízemí, kde architekti vymysleli zajímavý truhlářský prvek. Ten funguje jako předěl a vytváří současně televizní stěnu a pouzdro pro posuvné dveře.

Na rozdíl od původní dispozice je jídelní kout nově uložený stranou zbylého společenského prostoru. „Jídelna umožňuje výstup na terasu a propojení s exteriérem,“ popsal důvody posunu architekt Jan Bek.

Modrá barva oživuje minimalistický interiér dejvického bytu

Tipy a trendy

Původní schody se architekti rozhodli nahradit zcela novým a tvarově výrazným černým schodištěm: „S ohledem na nevhodné původní dřevěné schodiště jsme navrhli výrazné ocelové schodiště. Vine se všemi podlažími domu a vzájemně je propojuje nejen fyzicky, ale také jako výrazný vizuální prvek,“ dodal Bek. Na schodiště v jednotlivých podlažích navazují další černé kovové detaily, jako jsou police, úchytky, montury světel, kování a baterie.

Soukromá zóna domu je v prvním patře. Je zde ložnice, pracovna a koupelna s vanou i sprchovým koutem. A o patro výš, v podkroví, se ukrývá dětský pokoj a množství úložného prostoru.

Aby monochromatická paleta barev nepůsobila poněkud nudně, zvolili architekti pro povrchy v domě výrazné textury a detaily materiálů. „V koupelně jsme zvolili kombinace světle a tmavě šedého obkladu s výraznou strukturou, která je podtržena důmyslným ambientním osvětlením,“ popsal architekt.

Truhlářské prvky jsou zhotoveny z černě lakované drásané dýhy v kombinaci s matným šedým lakem. V případě podlahy architekti vybrali dřevěnou bělenou variantu.

Zvolený vizuální koncept interiéru pak architekti doplnili nápaditě volenými zařizovacími předměty a osvětlením. Ty jsou podřízeny plánované estetické jednoduchosti a eleganci: „Snažili jsme se vybírat z českých produktů, které do našich projektů s oblibou dáváme,“ uzavřel architekt.

Anketa

Líbí se vám interiéry zařízené v monochromatických barvách?
Ano, moc
33,6 %
Některé opravdu ano
13,6 %
Spíše ne
36,9 %
Ne, to není nic pro mě
15,9 %
Celkem hlasovalo 616 čtenářů.

Z bytu 1+1 v pražských Vršovicích architekti vytvořili plnohodnotné 2+kk

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám