Článek
Vzhledově stejné varné desky se od sebe liší hlavně způsobem zahřívání hrnců a pánví. Sklokeramická varná deska funguje stejně jako elektrická plotýnka, která se rozehřeje, a její sálavé teplo pak nádoby na ní položené přijímají a díky tomu vaří, pečou, dusí či jen ohřívají.
Indukční varná deska se sama o sobě vůbec nenahřeje, ale zahřívá přímo na ní položenou nádobu. K jejímu ohřevu dochází téměř okamžitě a navíc přesně v teplotě, kterou si nastavíme. Indukce vaří velmi rychle a lze ji během vaření účinně regulovat. Nádobí na indukční vaření musí mít magneticky vodivé dno. Poznáte je tak, že na dno přiložíte magnet. Pokud na hrnci či pánvi drží, je to nádobí vhodné pro indukční plotnu.
Citlivá regulace teploty
Indukční technologie distribuuje teplo přímo v samotné nádobě. Cívky pod skleněným povrchem vytvářejí střídavé elektromagnetické pole, které zahřívá pouze nádobu.
Další výhodou indukčních varných desek je bezpečnost. Samotná varná zóna se nenahřívá, proto se můžeme prostoru kolem hrnců vždy bezpečně dotknout. Po dovaření se zbytkové teplo pod nimi rychle rozptýlí. A pokud nejsou na varné desce žádné nádoby, varné zóny se nenahřejí ani tehdy, jsou-li zapnuté. Teplotní čidlo zabraňuje přehřátí a ohřev podle potřeby vypíná.
V případě, že se právě rozhodujeme mezi sklokeramikou a indukcí, odborníci doporučují indukci. Proč? Rozhodně kvůli komfortu při vaření a také pro velkou úsporu elektrické energie.