Hlavní obsah

Houpačky jako stvořené pro relaxaci

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě přijde vhod houpačka se sluneční clonou, ale úplně postačí i houpací síť zavěšená mezi stromy nebo závěsné křeslo. Všechny tyto atrakce nám zpříjemní víkendové i každodenní lenošení. Letní zahrada slouží jako rozšířený obytný prostor, a proto by v ní přívětivé zákoutí s houpačkou nemělo chybět.

Foto: TERKA PERKA

Salsa Marine (1299 Kč) houpací síť Amazonas pro jednu osobu či jednu osobu a dítě za předpokladu nepřekročení nosnosti 150 kg. Stojan se prodává samostatně.

Článek

Houpačka, houpací síť i závěsné křeslo by měly být nejen pěkné a pohodlné, ale i bezpečné a praktické. Budeme-li používat houpačku každý den, měla by být stabilní, odolná a pevná. A nejen to!

Foto: KIKA

Conny (4690 Kč) houpačka s ocelovou kostrou ošetřenou barvou, potah z polyesteru v barvě terra (také v zelené). Rozměry: š/v/h 190x168x110 cm.

Foto: KIKA

Honeymoon houpačka v barvě taupe (tmavošedé) za 15 990 Kč s kostrou z hliníku a oceli. Střecha a polštáře jsou z polyesteru včetně moskytiéry. Rozměry: š. 235, v. 191, h. 160 cm.

Svým stylem by měla odpovídat také celkovému pojetí zahrady. Proto si třeba rozměrnou houpací síť nepořídíme do moderní zahrady, stejně tak jako subtilní kovovou houpačku do typicky vesnického prostředí. Velké houpačky patří spíš na rozlehlejší pozemek, zatímco v menší zahradě dáme přednost houpací síti či závěsnému křeslu.

Sítě pro každý věk i váhu

Sítě obřích rozměrů s nosností 200 – 280 kg jsou určené pro celou rodinu. K dostání je několik typů včetně sítí s tyčemi v pestrobarevném a přírodním provedení (100% bavlna).

Foto: TERKA PERKA

Paradiso Cafe (2549 Kč) rodinná houpací síť ze silné bavlněné látky s velikou lehací plochou poskytuje nejvyšší komfort brazilských sítí AMAZONAS.

Sítě pro dva jsou ze 100% bavlny v pestrobarevném provedení s nosností 160–200 kg.

Foto: WWW.HOUPI.CZ

V této houpací síti (2190 Kč) si pohodlně poleží i člověk vyšší postavy či dva dospělí lidé průměrného vzrůstu. Tato velikost je díky univerzálnosti nejžádanější. Originální ručně tkaný mayský výplet se přizpůsobí našemu tělu a zajistí dokonalé pohodlí.

Sítě pro jednoho jsou k dostání i v provedení s tyčemi, v přírodních barvách i pestrobarevné s nosností 90–150 kg.

Turistické sítě s hmotností od 30 dkg (100% nylon) a nosností 100 kg lze kombinovat s moskytiérami a stanovým přístřeškem.

Sítě z odolných materiálů vydrží i působení UV záření a rozmary počasí.

Foto: LA SIESTA

Dětská houpací síť Papagayo (999 Kč) je z materiálu Hamac Tex®, odolného vůči povětrnostním vlivům. Celková délka sítě 21 cm, plocha látky 210x110 cm, nosnost 80 kg.

Sítě pro větší děti ze 100% bavlny s nosností do 80 kg lze zavěsit volně nebo umístit do stojanu.

Kombinace sítě a kolébky z přírodních materiálů je pro děti do jednoho roku. Koupit se dá se stojany i bez nich.

Pohodlí se skrývá v křesle

Závěsná křesla nabízejí dostatek pohodlí a prostoru k relaxaci. Křesla mají, na rozdíl od houpacích sítí, blíž k sezení než k ležení, proto jsou vhodná i pro osoby s omezenou pohyblivostí. Jejich nosnost se pohybuje od 120 do 160 kg.

Foto: TERKA PERKA

Brasil Grenadine (1745 Kč) závěsné křeslo Amazonas v rozpustilé barevné kombinaci, které potřebuje pro zavěšení pouze jediný bod. Stojan se dodává samostatně.

Jednodušší křesla, jejichž tvar vymezuje pouze horní rozpěrná tyč, se umí přizpůsobit tělesným proporcím i poloze sedícího. Jsou k dostání v několika provedeních ze 100% bavlny nebo z materiálů odolných vůči působení UV záření a povětrnostním vlivům. Lze je doplnit podnožkou.

Luxusnější křesla s několika rozpěrnými tyčemi, podhlavníkem a podnožkou překvapí pohodlím, stabilitou a odolností.

Dětská křesla kopírují křesla pro dospělé a lépe odpovídají požadavkům a vzrůstu dětí.

Bezpečná technika ležení v síti

Houpací sítě se používají také jako postel, proto jsou široké a pohodlné! I v případě, že v nich budeme pouze relaxovat, vyplatí se osvojit si správnou a bezpečnou techniku ležení:

Síť nikdy nevěšíme napnutou!

Foto: TERKA PERKA

Brasilia Apple (1899 Kč) – houpací síť pro jednu osobu v provedení s tyčemi, s výrazně širší plochou pro ležení 140 cm při šířce tyče 80 cm, která jistí pohodlnost ležení.

Závěsná oka sítě upevníme asi ve výšce hlavy od sebe vzdálená asi 3 až 4 metry, záleží na typu sítě. Jedině tak bude síť viset v hlubokém oblouku a umožní nám ležet diagonálně (z rohu do rohu) s rovnými zády! Nikoli na délku!

I když se u těchto sítí nepoužívají žádné rozpěrné tyče, leží se v nich bezpečně, beze strachu z převrácení!

Pro ty, kdo chtějí klasiku, jsou k dispozici stabilní sítě s tyčemi.

Foto: LA SIESTA

Houpací síť Virginia (2290 Kč) z nové řady North American Style je dlouhá 360 cm, s rozměrem 140x185 cm, nosností 160 kg a délkou tyče 140 cm.

Příslušenství a doplňky

Ke všem typům sítí a křesel se dají pořídit různé prvky pro zavěšení od lan, přes háky až po pružiny.

Uplatní se také speciální stojany pro zavěšení sítí a křesel, které překvapí svou promyšlenou konstrukcí. Stojany lze používat v exteriéru i interiéru. Kvůli snadnému uskladnění jdou všechny typy stojanů rozložit.

Odpočinek v houpací síti nebo křesle povýšíme polštářkem v barvě sítě či křesla, dekou nebo i moskytiérou.

Reklama

Související články

Letos frčí na zahradě nábytek z hliníku

S jarem v plném proudu přicházejí i dlouhé večery strávené na zahradě. K venkovnímu stolování patří hlavně pohodlný zahradní nábytek. Jaké jsou nejmodernější...

Výběr článků

Načítám