Hlavní obsah

Fototerapeutické svítidlo je designérským objevem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění Objev roku 2022 udělili letos porotci soutěže Czech Grand Design Aleně Konečné, která vytvořila působivé fototerapeutické svítidlo. Objekt pomáhá předcházet obtížím z nedostatku denního světla, depresím a poruchám spánku, ale funguje i jako odkládací a noční stolek se světlem. Jeho autorka nám prozradila, co ji při navrhování inspirovalo.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, HerminaPress, Matěj Damek

Designérka Alena Konečná získala prestižní ocenění Objev roku 2022 v soutěži Czech Grand Design.

Článek

Váš diplomový projekt na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze s názvem Hledání světla slouží jako fototerapeutické svítidlo. K čemu přesně je vhodné?

Fototerapie je metoda chronobiologické léčby doporučovaná zejména pacientům trpícím sezonní afektivní poruchou, lidem s lehkou formou deprese či pacientům, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Tudíž samotná lampa, která slouží jako simulátor slunce, je vhodná pro veškeré případy nedostatku denního světla. Výraz chronobiologická znamená, že má léčba pozitivní dopad na lidský biorytmus.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design a designérky

Světlo je možné upravit podle aktuálních potřeb.

Stolek mohou ocenit i ti, kterým se po ránu hůře vstává, nebo lidé, kteří nemají rádi dlouhé zimy a temná rána. Jak dlouho byste doporučila, aby si lidé po ránu „zasvítili“?

Nejsem lékař ani odborník na fototerapii, ovšem díky výzkumu, který jsem vypracovala pro textovou část své diplomové práce, můžu říct, že bývá doporučováno zhruba půl hodiny svícení.

Jakých zkušeností jste při navrhování využila?

Využila jsem svých zkušeností s ocelovými nábytkovými konstrukcemi. Ovšem samotné technické řešení svítidla pro mě bylo něčím úplně novým.

Konzultovala jste podobu svítidla s odborníky?

Ano, konzultovala jsem jak s odborníky z psychiatrické praxe, tak se specialisty na plnospektrální zdroje světla a simulátory slunce ze společnosti Nasli.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design a designérky

Svítidlo je možné využívat různými způsoby.

Téma světelné hygieny je v posledních letech dost aktuální. Pro zdravý spánek se doporučuje ve večerních hodinách užívat červené světlo. Reflektuje to nějak stolek?

Doporučení svítit večer červeným světlem je stále větší trend. Můj produkt reflektuje tuto skutečnost možností nastavení teploty chromatičnosti pomocí mobilní aplikace. Důležitější je však možnost otočení celého světla dnem vzhůru, díky čemuž může uživatel svítit večer směrem do podlahy, a ne do stropu. To je z mého hlediska podstatnější než samotná barva.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design a designérky, Matěj Damek

Objekt může sloužit i jako klasický odkládací stolek.

Jaké objekty byste ráda v budoucnu navrhovala?

Ráda bych své portfolio rozšířila o další produkty, které propojují produktový design a zdravotnický průmysl.

Reklama

Související témata:
Fototerapie

Související články

Výběr článků

Načítám