Hlavní obsah

Festival Designblok letos oslavuje krásu tradičních řemesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní festival Designblok představuje tvorbu více jak dvou stovek českých a zahraničních účastníků a po loňském omezení zahraničních hostů nabízí mezinárodní program po celé Praze. Festival probíhá od 6. do 10. října a jeho letošním tématem je štěstí. Zaměřený je letos hodně na řemeslný um jednotlivých tvůrců a značek.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Designér Michael Franče vystavuje působivé stojany a květináče Triffids. Bedřiška Burešová a Anna Boháčová alias BuBo zase představují kolekci skleněných květináčů, určených pro pěstování pokojových rostlin.

Článek

Hlavními výstavními místy jsou lokality v centru Prahy. První prostor nese název Gabriel Loci a nachází se v Praze 5, v těsné blízkosti Kinského zahrady v Holečkově ulici. V tomto prostoru je umístěna i hlavní výstava, tzv. Designérie.

Druhou stejně významnou lokalitou festivalu je Uměleckoprůmyslové museum na Starém Městě. Tam je v nabídce ke zhlédnutí i projekt s názvem „Renesance 21”, představující hned několik kurátorských projektů.

Návštěvníci si mohou na workshopu vyzkoušet tvorbu lampy

Jak již bylo řečeno, v prostoru Gabriel Loci je umístěn ústřední prostor festivalu, tzv. Designérie. Letos ji vytvořilo designérské duo Herrmann & Coufal. Celý objekt, kde se původně nacházela rajská zahrada, designéři proměnili ve velkou Do It Yourself (Udělej si sám) dílnu.

Jde o místo, kde mohou návštěvníci posedět, občerstvit se nebo se v rámci workshopu pustit do výroby lampy Tension, za kterou toto studio získalo ocenění Czech Grand Design 2020.

Herrmann & Coufal naučí návštěvníky, jak si zvládnou lampu vyrobit sami a umožní jim tak zažít pocit štěstí z tvorby.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Tomáš Hercog

Korunou prostoru Designérie je lustr Lift od dua Herrmann & Coufal, který vznikl ve velkém měřítku přímo na míru prostoru.

V Uměleckoprůmyslovém museu nechybí prezentace předních českých výrobců, kteří kromě kvalitního designu dosahují mistrovství i v řemesle, které charakterizuje jejich výrobu. Své ikonické produkty prezentuje například Bomma, Preciosa, Rückl, TON a další.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Designér Jiří Krejčiřík vystavuje kolekci s názvem Noveau Collection.

Nechybí ani firmy, které se starají o rodinný poklad a ctí tradici a znalosti řemesla – Moser, Tkalcovna Kubák, Brokis, Křehký.

Celé další patro patří výběru designérů, kteří mistrně ovládají řemeslo a ruční výrobu svých designů. Svou tvorbu tu prezentuje například sklář František Jungvirt nebo designér Jan Plecháč.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Firma Konsepti ukazuje křeslo Cradle.

„Po nelehkém roce v pandemii jsme chtěli ukázat, že je čas na renesanci. Obrodu zdánlivě obyčejného řemeslného umu, který spojuje celý konceptuální výstavní dům Renesance 21, pro který nám Uměleckoprůmyslové museum uvolnilo dvě patra. Návštěvníci zde naleznou 47 výstav špičkových českých designérů a výrobců, které pojí vynikající design, řemeslný um, ale také inovace a využívání nejmodernějších technologií ve spojení s láskou k tradici,“ popisuje koncept Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

Na festivalu nechybí ani mladí a začínající tvůrci

Mladé talenty a budoucí hvězdy designérské scény prezentují na Designbloku ateliéry Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, ateliéry ústecké Univerzity J. E. Purkyně, Mendelovy univerzity v Brně a pražská Scholastika a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

Vstupenkou na expozice jsou festivalové pasy. Z důvodu koronavirových opatření je nutné svůj vstup na Designblok registrovat do časových slotů (dopolední slot trvá v době 10 až 15 hodin, odpolední slot 15 až 21 hodin). Plné vstupné vyjde na 350 Kč.

Anketa

Vypravíte se letos na Designblok?
Ano, určitě!
32,7 %
Rád/a bych, tak to snad vyjde.
20,4 %
Spíš asi ne.
7,1 %
Určitě ne.
39,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám