Hlavní obsah

Extravagantní dům připomíná osamělou květinu uprostřed pouště

Novinky, Jana Nesvadbová

Stavba extravagantního tvaru, kterou navrhl londýnský architekt James Whitaker, měla být původně kanceláří v Německu. Nakonec ale našla uplatnění jako netradiční rodinný dům uprostřed kalifornské pouště. Na první pohled připomíná obří pouštní květinu anebo chomáček chmýří. Dům je navržen z přepravních kontejnerů sněhobílé barvy.

Foto: Profimedia.cz

Dům působí v pouštní krajině jako bělostné chmýří nebo nevšední květina.

Článek

Dům si nechává postavit architektův kamarád, jenž je filmovým producentem, se svou ženou. Stát bude na šestatřicetihektarovém pozemku nedaleko Národního parku Joshua Tree v americké Jižní Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

Dům doplňuje terasa a vířivka, kterou si klient výslovně přál.

Dům architekt původně navrhl pro německého klienta jako kancelář. K realizaci ale nakonec nikdy nedošlo.

Při návštěvě skalnatého pouštního prostředí v Kalifornii si architekt na svůj projekt okamžitě vzpomněl a fotky svému kamarádovi hned na místě ukazoval ve svém laptopu. Oba se okamžitě shodli, že „ježek” z přepravních kontejnerů se do na první pohled nehostinného prostředí skvěle hodí.

Foto: Profimedia.cz

Nedaleko domu bude kryté stání pro vozy. Na jeho střeše budou umístěny solární panely vyrábějící dostatek energie pro celý dům.

A tak se James Whitaker nakonec realizace svého projektu dočká. V kalifornské poušti se ale poněkud pozmění samotné určení stavby. Producent ji chce využívat jako rekreační dům. (Do Los Angeles to bude mít tři hodiny autem.)

Foto: Profimedia.cz

Stejně čistě bílý nátěr, který má povrch kontejnerů, budou mít také stěny v interiéru budoucího domu.

Stavba bude usazena ve svažitém terénu – v roklině, kterou vymlely vody během bouří. Spočívat bude na betonových sloupech, jemně vyzdvižena nad okolní povrch. Její celková plocha bude činit 200 čtverečních metrů.

Kontejnery trčící do všech stran nebudou jen samoúčelnou ozdobou, každý z nich přivede dovnitř spoustu světla, některé nabídnou i výhledy do okolí.

Foto: Profimedia.cz

Podlaha bude z leštěného betonu.

Srdcem interiéru bude obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Ty doplní trojice ložnic. Hyperrealistické renderované obrazy odhalují, že stejně jako povrch domu, také jeho interiér bude sněhobílý. Podlahy mají být z leštěného betonu.

Foto: Profimedia.cz

Jediným barevně výrazným prvkem bude dvojice červených sedaček.

Projekt počítá s využitím překližky jako hlavního materiálu pro výrobu nábytku. Prakticky jediným oživujícím prvkem bude dvojice jahodově červených sedaček navržených designérem Ronem Aradem, s nímž Whitaker v minulosti již pracoval.

Foto: Profimedia.cz

Minimálně některé kusy nábytku budou z překližky.

V bezprostřední blízkosti domu bude krytá parkovací plocha se solárními panely na střeše. Ty mají vyrobit dostatečné množství elektřiny pro celou budovu.

Foto: Profimedia.cz

Velká okna přivádějí do interiéru světlo a nabízejí výhledy do okolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám