Hlavní obsah

Elektrické krby zatopí i potěší oko, a to bez špíny a komínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrické krby představují zajímavou vizuální alternativu k tradičním krbům na dřevo či plyn. K jejich přednostem patří nejen jednoduchá instalace, ale také zcela čistý provoz, barevné efekty a propojitelnost se systémem chytré domácnosti. Na rozdíl od tradičních krbů nepotřebují komín, takže je lze mít třeba i v panelákovém bytě. Z hlediska topení mají nižší výkon, nicméně jako přídavný zdroj tepla poslouží velice dobře.

Foto: PRE

Nástěnný elektrický krb Napoleon PremiumFire Stylus Steinfeld nabízí velmi luxusní variantu vytápění. Má příkon 1500 W, dálkové ovládání a tichý ventilátor. Hloubka 136 mm, šířka 53", cena 29 990 Kč.

Článek

Krása a útulnost poskytované ohněm byly odjakživa spojovány s nutností napojení topidla na komín, s namáhavou přípravou palivového dřeva a vyhrazením prostoru pro jeho uskladnění. Bylo třeba vymyslet, jak se zbavovat popela, a s ním souvisela i zvýšená prašnost v interiéru. O nutnosti pravidelných kontrol a čištění spalinových cest vyžadovaných zákonem ani nemluvě.

„U elektrických krbů nepotřebujete komín, dřevo, nemáte starosti s kouřem, nevznikají vám žádné škodlivé zplodiny, nemusíte se starat o padající jiskry, saze ani špínu. Navíc vás elektrické krby neomezují ani architektonicky. Jsou vhodné nejen do domu, ale také do bytu a v podstatě kamkoli, kde je zavedena elektrická energie. Jejich používání je velmi jednoduché, stačí zmáčknout tlačítko na dálkovém ovladači, případně si vybrat efekt plamene a užívat si,“ srovnává Róbert Jančkár ze společnosti Bio Flame.

Jak fungují

Elektrické krby fungují jako klasické elektrické topidlo. Vyrábějí se jak v samostatně stojící verzi, tak v podobě krbové vložky. Vnitřní ohřívač generuje teplo, které je následně ventilátorem distribuováno do místnosti. K simulaci plamene se využívají LED diody nebo žárovky, které vytvářejí realistický ohnivý efekt. Některé modely mají možnost nastavení barvy a intenzity plamene, což umožňuje vytvoření atmosféry přesně podle nálady majitele.

Chytré radiátory umí svému majiteli nejen pořádně zatopit

Tipy a trendy

Snadná instalace

Jednou z velkých předností elektrických krbů je jejich snadná instalace. Na rozdíl od tradičních krbů nepotřebují napojit na komín a ani odvody. Stačí je umístit do místnosti a zapojit do elektrické sítě. „Montáž nástěnných krbů je variabilní, lze je namontovat na stěnu nebo do ní přímo integrovat. S malou hloubkou jsou velmi ploché a sotva vyčnívají do místnosti,“ upřesňuje Martin Křenek, vedoucí Centra služeb PRE.

Některé modely jsou dokonce přenosné, díky čemuž si majitel může například navodit příjemnou atmosféru v podvečer v obývacím pokoji a pak si krb přenést do ložnice a usínat s pohledem do jeho plamenů s tím, že topnou funkci u krbu vypne a nechá zapnutý pouze „obraz“.

Tepelný výkon

Účinnost elektrických krbů se liší v závislosti na konkrétním modelu, zpravidla se pohybuje okolo 1,5 - 2 kWh, přičemž dokážou vytopit místnost s objemem od 50 do 90 m3. Nicméně díky moderním technologiím mnoho elektrických krbů nabízí efektivní vytápění malých až středně velkých prostor. Některé modely jsou vybavené termostatem, díky němuž zvládnou udržovat konstantní teplotu v místnosti a tím omezovat svou spotřebu energie.

Design vyhoví venkovskému i modernímu stylu

Elektrické krby jsou požehnáním pro milovníky a tvůrce interiérového designu. Vyrábějí se totiž v široké škále variant v mnoha stylech od moderních a minimalistických po tradiční a rustikální. Díky tomu není nutné přizpůsobovat styl místnosti krbu, neboť ten se naopak přizpůsobí svým vzhledem sám a skvěle interiér ještě podtrhne.

„Pokud se nám jedná pouze o design, má výhodu v tom, že ho můžeme použít bez vytápění – spotřeba je jen v rozmezí 10-120 wattů,“ doplňuje Yveta Sammon ze společnosti Somi.

Umí být po čertech chytré…

Jakkoli svým vzhledem imitují klasické krby, jsou elektrické krby svou podstatou moderním elektrickým topidlem a jako takové toho spoustu umějí. Lze je tak ovládat na dálku, mají programovatelné časovače a vybrané modely lze dokonce propojit s chytrými domácími systémy.

„Některé modely můžete ovládat pomocí dotykového displeje (po 10 sekundách neviditelný) nebo pomocí dálkového ovládání. Jsou vybaveny funkcí otevřené okno. Pokud se teplota v místnosti během tří minut sníží o 10 stupňů, ohřívač se přepne z vysokého ohřevu na nízký ohřev, pokud je ohřívač nastavený na nízký ohřev, zcela se vypne,“ popisuje další funkce Martin Křenek.

Jako každé elektrické topidlo jsou pak elektrické krby vybavené i bezpečnostními prvky, jako jsou senzory přehřátí nebo detektory plamene, které zabraňují případným nehodám.

Závěrem

Elektrické krby jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají jednoduché a efektivní řešení pro vytápění svého domova. S jejich snadnou instalací a čistým provozem nabízejí pohodlí a atmosféru krbu bez nepříjemností spojených s tradičními typy krbů. Při výběru elektrického krbu je důležité zvážit výkon, design a funkce, které nejlépe vyhovují vašim potřebám a preferencím. Jejich ceny se pohybují v široké škále v závislosti na provedení, obvykle od 2500 korun za nejlevnější modely, střední třídu představují krby v cenovém rozpětí od 3500 do 8000 korun, částka však může vyšplhat až k několika desítkám tisíc korun za opravdu luxusní provedení.

Anketa

Plánujete pořizovat elektrický krb?
Ano, vážně mě zaujaly.
15,2 %
Nevím, ale popřemýšlím o tom.
5,9 %
Spíše ne.
4 %
Ne, to opravdu neplánuji.
74,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1878 čtenářů.

Elektrické topné rohože využijete nejenom v koupelně

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Elektrické krby

Výběr článků

Načítám