Hlavní obsah

Dvojici domů propojuje přístavba se střechou krytou skleněnými taškami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé rodinného domu v brazilském městě Campos do Jordão, který na parcele doplňoval ještě menší domek, se rozhodli pro přístavbu. Pod zajímavým řešením využívajícím jako střešní krytinu skleněné tašky je podepsán místní ateliér VAGA Architecture.

Foto: Carolina Lacazová

Každá ze šikmin střechy je napojena na jednu z původních budov. Celek tak působí přirozeně a málokdo si všimne výškového rozdílu mezi oběma původními stavbami.

Článek

Dům nazývaný Capivari nabízí svým majitelům zcela nový zážitek z bydlení. Může za to nová přístavba, která nejenomže rozšiřuje užitnou plochu původního domu o 190 m2, ale zároveň jej propojuje s menším domem, který stál na pozemku původně samostatně.

Obě původní stavby mají tradiční mírně rustikální charakter, kterému se architekti přizpůsobili i návrhem přístavby, přestože v moderním pojetí. Přístavba, pro niž jsou charakteristické velké prosklené plochy místo zdí, zahrnuje kuchyň s grilem, obývací pokoj, bazén, saunu a koupelny, které se harmonicky začleňují do stávajícího objektu.

I ten prošel modernizací, týkala se zejména dispozice. Nově jsou v původní stavbě dvě ložnice pro hosty, krbová místnost a herna. Nezastřešená terasa přiléhající k tenisovému kurtu poskytuje jemný přechod mezi vnitřními a venkovními prostory. Krytý bazén nabízí panoramatický výhled na okolní krajinu.

V obývací místnosti bytu architekti nalezli místo pro pracovnu i bar

Tipy a trendy

Hlavním problémem projektu byla výšková nerovnostmi mezi dvěma původními stavbami. Architekti proto rozdělili střechu přístavby na dvě části a každý z hřebenů vyrovnali s jednou ze střech již existujících domů, čímž vznikl pás, kudy může do interiéru vstupovat denní světlo. Objem přístavby tak dokonale zapadá mezi dva bloky původního domu.

Střecha je krytá skleněnými taškami a díky tomu pod ní vzniklo dobře osvětlené a vytápěné prostředí, jehož kouzlo si majitelé vychutnají zejména v chladných dnech.

V teplejším počasí se interiér přístavby ochlazuje příčným větráním. K tomu stačí prostě otevřít dveře na protilehlých stranách přístavby.

Architektům se povedlo vytvořit vysloveně přívětivé prostředí i díky zvoleným materiálům. Jejich prostřednictvím se snaží nejen o dialog s okolní zástavbou, ale nabízí také současnou estetiku a udržující kontrast vůči ní.

Základem je dřevěná kostra, jež napomáhá přirozeně propojit interiér a exteriér. Témuž účelu slouží i podlaha z přírodního žlutého pískovce, jež obyvatelům nabízí pohodlí při chůzi naboso v obytné části.

Anketa

Hodily by se vám u některé části domu skleněné tašky?
Ano, umím si hned představit, kam by se nám šikly.
77 %
Asi ano...
6,5 %
Tak to netuším...
2,1 %
Ne, nám by k ničemu nebyly.
14,4 %
Celkem hlasovalo 383 čtenářů.

Dům Terra nabízí otci se dvěma dětmi zázemí v zemitých odstínech s tmavě hnědými prvky

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jedna zahrada nabízí tři různé světy

Tři různé části jakoby ze tří různých světů nabízí zajímavá zahrada obklopující vilu v brazilském státě São Paulo. Mají také tři zcela odlišné funkce, které...

Výběr článků

Načítám