Hlavní obsah

Dům Terra nabízí otci se dvěma dětmi zázemí v zemitých odstínech s tmavě hnědými prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě starého domu si majitel, otec se dvěma dětmi, nechal postavit nový domov. Tím, že stojí ve svahu, přímo nad botanickou zahradou v Riu de Janeiru, vyplynulo tak nějak samo od sebe, že jeho vzhled i vnitřní prostory budou tvořit vkusnou kulisu pro výhled na bujnou zeleň dole. A co přirozenějšího by to mohlo být, než decentní zemité tóny a přírodní materiály? Dům dostal proto i příhodný název - Casa Terra, tedy Dům Terra (Země).

Foto: Daniel Ducci

Moderní dům v sobě ukrývá spoustu prvků ze staré původní budovy.

Článek

Nový dům, který stojí nad botanickou zahradou, navazuje na původní starý dům. Přejímá některé z jeho ručně stavěných kamenných nosných zdí, které hrdě přiznává a host je má možnost spatřit hned po vstupu do domu. Dispozice nové stavby je ovšem již zdaleka jiná, odpovídající potřebám moderního stylu života.

Architekti z ateliéru Cité Arquitetura ve skutečnosti prohodili uspořádání původní stavby. Nově jsou soukromé prostory, reprezentované především ložnicemi, umístěné v přízemí, za garáží, která je umístěna trochu atypicky uprostřed tohoto podlaží. Díky tomu pak bylo možné ložnice situovat tak, aby nemusely mít okna směřující do ulice, ale nad botanickou zahradu.

Hlavní společenská zóna je nově v patře domu. Právě zde se odehrává rodinný život a právě sem si otec a jeho dvě děti zvou návštěvy z rodinného kruhu a přátele. V tomto patře se nachází obývací pokoj a kuchyň s velkými balkony, které nabízejí výhled do krajiny včetně zahrady, jenž je díky výšce ničím nerušený.

Na této úrovni je rovněž bazén, který nabízí ideální prostor ke slunění, neboť jej nic nestíní.

Pod úrovní příjezdové cesty, tedy v suterénu, je pak ještě dvojice místností, které slouží jako tělocvična a soukromá místnost rodiny, s odkrytou terasou chráněnou původními ohraničujícími zdmi. Tento prostor je ideální pro cvičení v soukromí a relaxaci.

Pohyb mezi podlažími je rozdělen do dvou zón, jedna propojuje přízemí a horní podlaží, druhá pak propojuje podzemní podlaží s přízemím. Tím, že architekti přesunuli bazén do vyšší úrovně, mohli výkop po starém bazénu ve spodní části využít pro instalaci podzemní nádrže na uchovávání dešťové vody.

Ostatně se architektům podařilo využít i další části původního domu. K těm opravdu výrazným patří tmavě hnědé dřevěné posuvné stínicí prvky z latí zvané muxarabi. (Jejich název poukazuje na původ v arabské architektuře, prvky do Brazílie „přivezli“ Portugalci.) Stejně tak zábradlí, které je na balkonech, je navrženo podle původního dřevěného zábradlí, které bylo na balkonech původního domu směřujících do ulice. Architekti k němu přidali zavěšené květinové truhlíky, které do rezidence přinášejí zeleň.

Co architekty i majitele opravdu potěšilo, byl dobrý stav parketových podlah starého domu. Díky tomu je bylo možné znovu využít i v novém domově.

Architekti vytvořili dům, který má atmosféru, je plný vzpomínek na původní stavbu, ale přitom její části jen bezduše nerecykluje, ale nachází pro ně nové, moderní využití. Rodina tak získala nový domov, který jim ale stále připomíná i ten starý.

Anketa

Máte rádi interiéry zařízené v zemitých barvách?
Ano, ty mám nejraději.
73 %
Docela ano.
15,1 %
Moc ne...
5,5 %
Ne, to nejsou mé oblíbené.
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Moderní rodinný dům si krásně notuje s valašskou přírodou

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Malíři pokojů, Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související témata:
Cité Arquitetura

Související články

Výběr článků

Načítám