Hlavní obsah

Dům, ve kterém žila spisovatelka Virginia Woolfová, v sobě propojuje moderní prvky s dobovými

Říká se mu Leonard House a je možné jej spatřit na Paradise Road na jihovýchodě Londýna. Dům postavený v georgiánském stylu, ve kterém žila významná anglická spisovatelka Virginia Woolfová se svým mužem Leonardem, je v současné době na prodej. Zájemce si musí přichystat téměř 98 milionů korun.

Foto: ČTK a Profimedia.cz

Dům, ve kterém žila spisovatelka Virginia Woolfová, je na prodej.

Článek

Typický cihlový dům starého Londýna ve čtvrti Richmond zdobí ve spodní třetině výšky výrazná sněhobílá římsa, stejně bělostný zastřešený vstup doplňuje čtveřice sloupů. Po zdech na úrovni přízemí i po prostém, kovovém plotě se pne zeleň. Na slavnou představitelku modernistické literatury pak upozorňuje tmavě modrá smaltovaná cedule umístěná vpravo od vchodu.

Informuje o tom, že v domě v letech 1915-1924 žili Leonard a Virginia Woolfovi a že zde založili své nakladatelství Hogharth Press. To vydávalo nejen knížky samotné spisovatelky, ale například básně T. S. Eliota či překlad kompletního díla zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda.

Dům se třemi nadzemními podlažími je jako stvořený pro milovníky nejenom moderní literatury. Propojuje v sobě dobové prvky se současnými. Příjemným rysem jsou prostorné pokoje, jimž se dostává bohaté nadílky denního světla prostřednictvím velkých dělených oken s bílými rámy.

V domě, jehož interiéru vládne nadčasová paleta barev kombinující šedou, černou, bílou a krémovou s prvky temně modré a žluté, je možné napočítat dohromady tři ložnice, z nichž hlavní se pyšní vlastním krbem. Stejně jako hlavní ložnice, i jedna ze zbývajících má pak svou vlastní koupelnu a šatnu. Ostatně v domě jsou dohromady hned čtyři koupelny.

Foto: Profimedia.cz

Nadčasovou kombinaci šedé, bílé a černé barvy doplňují detaily v tmavě modré.

Dům má dvě haly, ta větší, více reprezentativní, je zařízena původním krbem, má vysoké stropy, dřevěnými panely obkládané stěny a na podlahách jsou položeny dřevěné parkety seskládané do vzoru nazývaného rybí kost.

Kromě toho je v domě studovna, a samozřejmě kuchyň zařízená špičkovými spotřebiči s centrálním ostrůvkem, jídelní zónou s dlouhou lavicí u stěny obložené zrcadlem, které velikost místnosti významně opticky zvětšuje. Nechybí ani samostatná formální jídelna.

Celý interiér domu prošel velice pečlivou a obzvláště šetrnou rekonstrukcí. Není divu, objekt je zařazen na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu, a to do kategorie 2. stupně.

Nemovitost, jak připomíná britský web House Beautiful, se objevila na trhu relativně nedávno, v roce 2018. Tehdy to bylo za 3,2 milionu liber, tedy zhruba za 94,62 milionu korun. A nyní je k mání znovu, ovšem o něco dráž – za 3,3 milionu liber, tj. 97,61 milionu korun.

Anketa

Četli jste některá z děl Virginie Woolfové?
Ano, ovšem!
51,3 %
Tuším, že snad něco ano...
4,4 %
Nejsem si vůbec jistý/á.
4,9 %
Řekl/a bych, že ne.
7,1 %
Ne. Bohužel.
20,3 %
Ne a ani jsem o ní nikdy neslyšel/a.
12 %
Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám