Hlavní obsah

Dům uprostřed vinice přebírá principy jejího uspořádání

Zelené vinice táhnoucí se do všech stran se staly hlavní inspirací a klíčem pro uspořádání moderního rodinného domu rodiny z jihosicilského městečka Menfi. Tamní architekti z ateliéru Gruppo Vid’A použili vzdálenost mezi řadami stromků jako základní měřítko pro rozdělení interiéru sněhobílé stavby. Její projekt nazvali Dům malého kapitána.

Foto: Lamberto Rubino

Bělostný dům stojí uprostřed vinice.

Článek

Rodinná vila zasazená doprostřed vinařské krajiny je vidět z dálky, její nesymetrické střechy, z nichž jedna je plochá, zatím druhá se svažuje v mírném, 17stupňovém úhlu, dávají tušit, že její vnitřní rozčlenění bude jistě neobvyklé. A je to správný předpoklad.

Sicilští architekti vzali vzdálenost 2,5 metru mezi jednotlivými řadami révy jako základní mustr a vytvořili mřížku, na níž pak vykreslili půdorys stavby o celkové ploše 1500 čtverečních metrů.

Vzhledem k teplému středomořskému prostředí nechali mezi sebou pravidelně střídat interiérové prostory s exteriéry tak, aby se často takřka neviditelně prolínaly a rodina se společně se svými hosty mohla volně přesouvat přesně podle toho, kde je v kterou denní dobu nejpříjemněji. K tomu slouží nejrůznější stinná zákoutí, vytvářená bělostnými zdmi a nejrůznějšími stínicími prvky.

Bydlení mezi včelami nabízí neopakovatelný zážitek

Tipy a trendy

Stavba je rozdělena do dvou objemů v podobě kvádrů, kde jeden slouží jako denní zóna a je zde především kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem. Lze ji snadno rozpoznat podle již zmíněné šikmé střechy.

Ta dodává vnitřnímu prostoru na vzdušnosti a zároveň umožnila vytvořit nad obývací zónou galerii přístupnou po velice subtilní kovové variantě mlynářských schodů.

Vila neobyčejného tvaru nabízí z vrcholu kopce s vinicemi výhled do všech stran

Tipy a trendy

Druhá část domu pak slouží jako typická klidová zóna, v níž jsou umístěné dvě ložnice dělící se o společnou koupelnu se sprchovým koutem.

Oba hlavní objemy propojuje prosklená chodba, u níž je po jedné straně opalovací terasa a bazén. Na druhé straně lze pak objevit hlavní nádvoří domu. Jeho ústředním prvkem je citronovník, posezení nabízí sokl po obvodu sloužící jako lavice dekorovaná na sedací ploše modrou majolikou (tj. keramickými dlaždicemi s bílou glazuru a modrou kresbou), jež je nepřehlédnutelnou součástí sicilské lidové kultury a tradice.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení uprostřed vinice?
Ano, přesně po tom toužím!
24,8 %
Asi ano...
10 %
Vinice by mi nevadila.
15,8 %
Spíše ne.
11,9 %
Ne, mým snem je dům na jiném místě.
37,5 %
Celkem hlasovalo 488 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám