Hlavní obsah

Dům pro hosty kopíruje vzhled okolí. Střechu má učesanou na stranu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé sídla postaveného v zátoce Saratosa na Floridě se obrátili na architekty ze studia Sweet Sparkman Architects s žádostí o návrh domu pro hosty. Klient se s architekty znal již z předchozí zakázky, postavili mu totiž právě už zmiňované sídlo. Dům pro hosty, nazvaný Casey Key Guest House, měl být zhruba ve stylu, jako se stavějí domy v korunách stromů.

Foto: George Cott

Dům pro hosty působí nevšedním, veselým dojmem.

Článek

Zadání mělo něco do sebe. Domek pro hosty stojí v záplavové oblasti, čemuž bylo potřeba tak jako tak přizpůsobit konstrukci a uspořádání. Architekti tedy zaměřili svou pozornost na místní vegetaci a posunuli myšlenku stromového domu ještě o kus dál. Napadlo je vzhled domu nějakým způsobem připodobnit okolnímu porostu.

Foto: George Cott

Interiér i exteriér domu je obložen cypřišem.

Na pozemku stojí kromě dalších druhů velké množství plně vzrostlých dubů, jejichž koruny jsou všechny schýleny k jedné straně. To jak jsou vystaveny neustále vanoucímu pobřežnímu větru ze západu.

Tvar domu tedy přizpůsobili architekti právě této zvláštnosti a jeho fasádu a střechu „učesali“ také tak.

Foto: George Cott

Inspirací pro vzhled domu jsou koruny okolních dubů.

Foto: George Cott

Dům stojí v záplavové oblasti.

Samotné zařízení domu nemělo být nijak složité. V domě měl být pro návštěvy přichystán pokoj, koupelna, obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a loft fungující jako ložnice.

Vyzdvižení nad úroveň země pak mělo zaručit nejen pocit soukromí před případnými zvědavými pohledy ze sousedství na severní straně, ale ve stejné míře nabídnout nádherné výhledy na dubový lesík na jihu a mořské pobřeží na východě.

Foto: George Cott

Pohled z loftu na obývací pokoj. Z oken je nádherný výhled na zátoku.

Foto: George Cott

Celá jedna strana je oblá.

Foto: George Cott

Na hosty čeká příjemné prostředí plné světla.

Kostru stavby tvoří ohýbané lepené lamelové trámy z borového dřeva, které jsou zakotveny v betonové desce, jež tvoří strop prostoru v přízemí a přesahuje daleko před něj. Prostor mezi trámy je obložen z vnějšku i zevnitř cypřišovými prkny.

Foto: George Cott

Lepené lamelové nosníky a obloukové trámy jsou z borového dřeva.

Foto: George Cott

Z ložnice je pohled přímo do korun stromů. Přesně tak, jak by to bylo v domě na stromě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám