Hlavní obsah

Dům na netradičním pozemku nabízí dostatek soukromí i zeleně

Majitelka poměrně netradičního pozemku v pražských Horních Počernicích požadovala v zadání především hodně zeleně a dostatek soukromí. Menší ryze praktický dům měl s rodinou přirozeně stárnout a stát se nedílnou součástí původní zástavby.

Foto: Jan Vrabec

Jak postavit na dlouhém pozemku dům s vnitřním atriem? Zpočátku trochu nelogické zadání, které vycházelo z požadavku soukromí, se stalo pro architekty výzvou.

Článek

Architekti ateliéru Kunc zvažovali několik variant, aby posléze navrhli zajímavou kompaktní jednopodlažní dřevostavbu v pasivním standardu s atriem (či spíše poloatriem) a zahradou.

S majitelkou se shodli na tom, že dům by měl mít „velké srdce“, což znamená hlavní místnost, která rodinu spojuje. V tomto případě je to obytná část, jež se otevírá jak do atria, tak do samotné zahrady. V kombinaci s dobře volenými interiérovými barvami a velkými prosklenými plochami máte pocit, že bydlíte přímo v zahradě.

Foto: Jan Vrabec

Pozemek v katastrálním území Horních Počernic má délku přes 80 metrů a šířku, která v nepravidelných úsecích nikde nepřesahuje 14 metrů.

Foto: Jan Vrabec

Strana domu do ulice je uzavřená, bez oken. To umožnilo zajímavou hru s modřínovým obkladem. K ploše fasády přistupoval ateliér jako ke grafické kompozici s různými směry položení palubek.

Netradiční tvar pozemku

Pozemek v katastrálním území Horních Počernic má délku přes 80 metrů a šířku, která v nepravidelných úsecích nikde nepřesahuje 14 metrů. To vedlo podle slov architekta Michala Kunce ve všech koncepčních návrzích k podélnému rozdělení pozemku na dvě části a hledání vhodného umístění domu tak, aby se mohl plně otevřít do zahrady a přitom byl zajištěn další z hlavních požadavků – naprosté soukromí nejenom ze strany ulice, ale i ze stran sousedních domů, kterých je celkem šest. Umístění stavby nakonec rozdělilo zahradu na tři rozdílně velké části.

Foto: Jan Vrabec

Architekt Michal Kunc preferuje plánování domu společně se zahradou, ve svých projektech hledá duši a srdce domu…

Foto: Jan Vrabec

Vstup do domu je poněkud netradičně až v zadní části, ale zahrada a atrium, kolem nichž musíte pokaždé projít, je jistě dobrým řešením. Cesta je přirozeně krytá přesahem střechy.

Otevření domu přírodě

„Požadavky majitelky pozemku plně souzněly se zaměřením našeho ateliéru. Zkoumáme kromě jiného i konkrétní místo a jedinečnost obyvatele budoucího domu. Preferujeme řešení ve spojení se zahradou. Chceme dát rodinným domům jistý řád a duši,“ podotýká architekt.

Inspirací jsou mu stavby minulosti, prvorepublikové rodinné vily se zahradami, ale i obytné domy od dob řeckého helénismu a římské antiky až po současnost.

Foto: Jan Vrabec

Vstup do domu se nachází ve středové dispozici, ze které se dostanete do levé soukromé části a do pravé obytné části.

Foto: Jan Vrabec

Obývacímu pokoji dominují velká okna, která dům propojují se zahradou. Materiály použité v interiéru byly vybírány v tonalitách běleného dřeva a odstínů šedé a krémové.

Atrium společně se zahradou tvoří podle jeho slov „srdce domu“ a v tomto případě zcela naplňuje hlavní myšlenku jednoduché kompaktní stavby otevřené do zahrady, která bude přirozeně se svými majiteli i okolní zahradou stárnout a stane se nedílnou součástí původní zástavby.

„V našem případě je to spíše poloatrium, ale i tak to naplňuje zadání i ducha stavby,“ upřesňuje architekt.

Foto: Jan Vrabec

Obložení v exteriéru se prolíná i do interiéru, teplé modřínové dřevo je nedílnou součástí výrazu kuchyňské linky. Stůl a židle jsou od firmy TON.

Foto: Jan Vrabec

Okno slouží zároveň jako lavice s výhledem do zahrady. Aby vynikl jeho specifický účel, je celé obloženo dřevem a dekoracemi.

Praktický minimalismus

Rodinný dům se zastavěnou plochou 160 m2 patří sice k menším stavbám, ale obsahuje vše, co rodina s dětmi potřebuje. Z ulice je zcela uzavřen, namísto garáže je z uliční strany umístěno kryté parkovací stání.

V přední části zahrady rostou nejrůznější traviny a vítají návštěvníky svojí bujnou kšticí. Ve střední části je viditelné poloatrium, označené obyvateli domu jako „klidný záliv kolem našich ložnic“.

Foto: Jan Vrabec

Interiér a jeho doplňky jsou laděné v jemném scandi stylu, který klade důraz na jednoduchost, strukturu materiálu a přírodní tóny v kombinaci s jemnou černou a šedou.

Foto: Jan Vrabec

Vinylová podlaha umožnila použití tohoto materiálu nejen v obytných místnostech, ale i v koupelnách. Stěny jsou ošetřeny omyvatelným nátěrem.

Zadní část pozemku rodina využívá jako soukromou zahradu se vším, co k takové zahradě patří, včetně bylinkových a zeleninových záhonů. Podél domu lze projít okolo jednotlivých pokojů až ke vstupu.

Hlavním vchodem se dostanete do samotného „srdce domu“ – do obytné části, která se otevírá jak do atria, tak do velké zadní zahrady.

Foto: Jan Vrabec

Podlouhlá parcela je ve své spodní části uzavřena zahradním domkem, který slouží mimo jiné i jako altán s ohništěm. Stylové ohniště z ocelového plechu je vyrobené na zakázku.

Vlastní dům je konstrukčně pojatý jako jednopodlažní dřevostavba v pasivním standardu. V interiéru i exteriéru byly použity světlé tóny a přírodní materiály, kterým vévodí modřínové dřevo. V kombinaci s bílou barvou a velkými prosklenými plochami máte pocit, že bydlíte přímo v zahradě.

Majitelka s dcerou preferovaly dostatek zeleně a klid, řešení zahrady a atria bylo pro ně příjemným bonusem, který předčil jejich očekávání. Plánování domu společně se zahradou od jednoho ateliéru se skutečně vyplatilo.

Autor: MgA. Michal Kunc
Autorizovaný architekt ČKA. Vyučil se truhlářem, dále pokračoval na Vyšší uměleckoprůmyslové škole v Praze (design a konstrukce nábytku, design dřevěných hraček) a na Vysoké škole uměleckoprůmyslové obor architektura (vedoucí Eva Jiřičná). V současné době pracuje ve vlastním ateliéru.
Spoluautor: Ing. arch. Alžběta Vrabcová
Autorizovaný architekt ČKA. Vystudovala scénografii na SUPŠ v Praze a následně architekturu na FA ČVUT. Osm let spolupracovala na projektech Ateliéru Kunc. V současné době pracuje ve vlastním ateliéru DMAE Architects.

Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Technické údaje:

Obytná plocha: 130 m2

Zastavěná plocha: 160 m2

Pozemek: 1 200 m2

Konstrukce a střecha: betonová základová deska, montovaná dřevostavba se sendvičovou obvodovou konstrukcí a trámovým stropem, dřevěné trámy jsou na některých místech u přesahů křížem ložené

Vytápění a klimatizace: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací

Energetická náročnost: A+

Výplně otvorů: okna bezrámová zasklená izolačními trojskly, HS portál – vyrobeno truhlářem na míru, aby byl portál dřevěný modřínový zvenku i zevnitř

Reklama

Související články

Dům, který dýchá s lesem

Dům v krásném lese nedaleko belgického městečka Tilff se může pochlubit nejmodernějším technickým řešením. Ve stínu mohutných listnáčů však působí tak...

Výběr článků

Načítám