Hlavní obsah

Drobnosti, se kterými váš šatník dostane řád

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet ve skříních a komodách pořádek, abyste v nich vždy snadno našli to, co potřebujete, může být někdy docela oříšek. Stačí si ale pořídit pár drobných vychytávek a vše může být jinak!

Foto: decoDoma

Vakuový pytel je ideální pro uskladnění lůžkovin, textilních i plyšových hraček nebo sezonních oděvů. Oděvy jsou v něm chráněny před roztoči, moly i prachem. K dostání v 5 velikostech. Cena od 69 Kč

Článek

Zná to nejeden z nás. Na začátku si řeknete, že ve skříních přece stačí police, pár šuplíků a šatní tyč. Časem ale zjistíte, že to zrovna dokonalé řešení není. Police jsou třeba příliš vysoké, a vy tak máte na sobě v komínku naštosovaných spoustu věcí a ztrácíte v nich přehled. Navíc je pak oblečení věčně rozházené.

Chaos často panuje také v zásuvkách s prádlem, ponožkami a dalšími drobnostmi. Pro některé v šatníku nemůžete najít místo vůbec a věčně se někde povalují.

Řešení je přitom snadné. Na trhu je k dostání nespočet různých doplňků a organizérů do skříní, s jejichž pomocí chaos a nepořádek snadno zkrotíte.

Jak zorganizovat police ve skříni 

Do širokých polic se hodí oddělovač komínků, díky němuž hromádky budou držet hezky srovnané. Problém s příliš vysokými policemi můžete elegantně vyřešit závěsnými poličkami či drátěnými koši. Tak rozložíte oblečení do dvou vrstev a ještě k němu budete mít snadnější přístup.

Praktické jsou také nejrůznější koše a úložné boxy s víky. K dostání jsou v mnoha velikostech a z různých materiálů. Mohou být z kartonu, látkové či plastové. Vybírat můžete z mnoha barev a dekorů. Ty plastové dokážou imitovat např. proutěné či ratanové výrobky. Samozřejmě jsou k dostání rovněž košíky z přírodního proutí.

Čtyři kroky k šatníku jako ze škatulky

Jak na to

Boxy s víkem oceníte zejména pro uložení sezonního oblečení. Bude tak přehledně uložené a nebude se na něj prášit.

Foto: decoDoma

Úložný koš Styles v designu imitujícím ratanovou vazbu se hodí do všech místností v domě. Skvěle se osvědčí v ložnici, koupelně nebo šatně. Cena 229 Kč

Využít lze také třeba průhledné plastové tašky na zip, v nichž se prodávají např. lůžkoviny. Jestliže bojujete s místem, sáhněte po vakuových pytlích. Ušetříte tak až 75 % prostoru.

Na prádlo, ponožky a doplňky

Získat přehled v zásuvkách ve skříních i komodách vám pomohou různé látkové či plastové organizéry. Ty obvykle umožňují variabilní uspořádání přepážek v nich, takže si je můžete přizpůsobit vlastním potřebám.

Spodní prádlo, ponožky, ale i šátky, pásky, čepice a rukavice či sluneční brýle tak získají své pevné místo. Do větších organizérů snadno uložíte rovněž trička. A zkuste je do něj poskládat vertikálně, bude to přehlednější.

Závěsné organizéry a ramínka

Efektivním řešením jsou i nejrůznější závěsné organizéry. Třeba v podobě speciálních ramínek na doplňky, jako jsou pásky, šátky nebo i kabelky.

Jak správně rozčlenit šatník

Jak na to

Praktická jsou rovněž chytrá ramínka, na která se vejde hned několik kusů košil nebo blůz, čím lze uspořit hodně místa. Dobrým pomocníkem jsou i obyčejné háčky.

Foto: Bonami

S tímto závěsným organizérem budete mít všechny kabelky hezky při ruce. A navíc se na ně nebude prášit.

Pokud máte málo poliček, ale zbytečně moc místa v části skříně se šatními tyčemi, pořiďte si textilní či plastové závěsné poličky. Bývají vyztužené, takže běžné oblečení nebo doplňky bez problému unesou.

Anketa

Máte problém najít něco v šatníku?
Ani náhodou! Vše má své přesně stanovené místo.
24,4 %
Prakticky ne.
13,5 %
Občas se stane, že něco chvíli hledám.
28,9 %
Každou chvíli něco hledám.
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3932 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Čím se řídit při úklidu šatníku

Léto ťuká pomalu na dveře, a je tak pravý čas vytřídit zimní svetry a kozačky a nahradit je v šatníku letní vzdušnou garderobou. Vyhoďte oblečení, které má svá...

Předsíň i šatnu dobře uspořádejte

Předsíň je první místností, která nás doma přivítá. Měla by tedy být dostatečně reprezentativní, příjemná a zároveň funkční. K tomu, abyste tu udrželi lad...

Chytrá šatna se vám dokonale přizpůsobí

Sníte o vlastní šatně a přemýšlíte, jak ji účelně zařídit, aby maximálně využila každičký centimetr? Trefou do černého jsou různé variabilní úložné systémy,...

Výběr článků

Načítám