Hlavní obsah

Dopřejte si relax v pohodlné vaně

Právo, Sylva Svobodová

Vana je lepší než sprchový kout, když si umíte užít její přednosti. Nejde v ní jen o hygienu, ale hlavně odpočinek. Jestli vyberete komfortní kousek, nebude se vám z ní vůbec chtít vylézat.

Foto: Jika

Asymetrická vana Tigo pro malé koupelny. Je vhodná na pohodlnou koupel i rychlou sprchu. Lze ji kombinovat s vanovými zástěnami. Cena od 7471 Kč.

Článek

Hlavním kritériem při rozhodování v duelu - vana, či sprcha - je samozřejmě prostor, osobní preference a životní tempo. Jsou-li v domácnosti děti, vana je dobrá volba, protože koupání milují.

Starší osoby zase preferují sprchový kout, ale skvělou variantou je jistý kompromis: vana se zástěnou, protože kombinuje v sobě obě možnosti.

Designéři se snaží nejen o nadčasový vzhled, ale i praktičnost. Navrhují důmyslné tvary a vnitřní prostory van, aby se v nich dobře koupalo, sprchovalo a měly i něco navíc. Třeba praktické odkládací plochy, vanovou zástěnu, dveře či byly sladěné do jedné kolekce společně s umyvadlem, bateriemi, nábytkem.

Při výběru vany sledujte, jaký má tvar, rozměry, materiál. Nejvíce oblíbené jsou akrylátové vany a vany ze smaltované oceli (tloušťka ocelového pásu je 1,5-1,8 mm nebo 2,5-2,8 mm).

Na co brát ohled při výběru vany, aby poskytla dostatečný komfort

Tipy a trendy

Výhodou akrylátových van jsou dobré izolační vlastnosti, teplý povrch a snadná údržba. Vany ze smaltované oceli zase mají neomezenou životnost, jsou odolné proti poškrábání, oděru a jsou tudíž vhodné pro mytí domácích mazlíčků.

Krásná a praktická

Vana je v prostoru koupelny naprosto dominantní prvek. Jak nám ale bude pasovat na tělo, zjistíme, jen když si do ní lehneme a pohovíme. Nestyďte se ji v showroomu vyzkoušet a otestovat!

Sprchové kouty walk in nabízejí příjemný komfort pro osobní hygienu

Tipy a trendy

Neomezené možnosti tvarování nabízí zejména akrylát. Může mít rozmanité ergonomické prolisy, područky, pod různým úhlem zpracovaný tvar zádové části, bočnic.

Kromě možnosti mnoha tvarování je akrylát vhodný i na údržbu. Má vysoký lesk, neporézní povrch, snadno se čistí a na omak nestudí.

Bezpečnost především

Standardně se do koupelen používají zásuvky a vypínače se stupněm krytí IP 20. Ovšem zvolte raději krytí IP 44. Chrání přístroje proti stékající, a dokonce i stříkající vodě ze všech úhlů.

Líbí se nám

Novinkou na trhu je minimalistická akrylátová vana Solo od firmy Ravak. Stylově s ní ladí umyvadlo na desku z litého mramoru. Vana se hodí i pro koupel ve dvou díky odtoku umístěnému uprostřed a pozvolnému sklonu zad symetricky na obou stranách.

Foto: Ravak

Vana Solo od designéra Kryštofa Nosála v sobě spojuje dva nejjednodušší tvary: obdélníkovou základnu a oválnou horní partii. Z akrylátu, rozměr 178 x 80 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám