Hlavní obsah

Dokonalý servis udělá z pití čaje slavnostní obřad

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje. Opravdu dobrý čaj ovlivní nejen jeho samotná kvalita, ale i vhodné skladování, kvalitní voda a správný způsob přípravy. Požitek umocní i stylové nádobí, v němž si ho naservírujeme. Z pití čaje se tak stane malý obřad všedního dne.

Článek

Kvalitu čaje ovlivňuje významně způsob jeho skladování. Nevyhovuje mu vzduch, natož světlo!

Proto si vybíráme kvalitní dózy z keramiky, porcelánu i z tmavého skla se zabroušeným víčkem nebo silikonovým těsněním, které skladujeme na chladném a temném místě. Výběr a příprava čaje už závisí na příležitosti, při níž ho pijeme, na chuti i na ročním období či atmosféře.

Při přípravě čaje používáme dobrou pramenitou vodu nebo vodu z vodovodu, kterou můžeme přefiltrovat. Zásadně ji nepřevařujeme, aby neztratila svůj charakter.

Každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu vody na zalití a jinou dobu louhování.

Většina zelených čajů je vícenálevových, zato černé čaje zaléváme jen jednou. Abychom si vychutnali jejich specifickou chuť, neochucujeme je cukrem ani citronem.

K přípravě čaje nám poslouží konvička nebo gaiwan (speciální šálek menšího objemu s pokličkou, který slouží k přípravě a pití čaje), nejlépe porcelánová nebo keramická. Hodí se i konvice skleněná nebo z nerez oceli. Zásadně nepoužíváme kovové konvice, které by mohly čaj znehodnotit. Konvičku pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy ji nečistíme agresivními prostředky. Před zalitím čaje konev vypláchneme horkou vodou kvůli předehřátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám